Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το παιδικό μου σταφιδόψωμο

της Gourmelita Συνταγέςψωμί, σταφιδόψωμο, σταφίδες, μαγιά, ζύμη, ζύμωμα

Το σταφιδόψωμο μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια και ειδικά τις καλοκαιρινές μου διακοπές στο εξοχικό μου, στο Σούνιο. Είναι από τα ψωμιά που αγαπώ πολύ και μπορώ να τα τρώω ασταμάτητα. Αυτή είναι μια ιταλική συνταγή, όπου το ψωμί είναι σχετικά άγλυκο σε αντίθεση με το ελληνικό σταφιδόψωμο. Περιέχει όμως μεγάλη ποσότητα σταφίδων και παίρνει όλη τους τη γλύκα! Έχει μια διαδικασία όσον αφορά στην παρασκευή του αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσετε. Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο “Ιταλική Κουζινα”.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Υλικά:

  • 30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2/3 φλυτζ. ζεστό νερό και όσο ακόμα “πάρει” η ζύμη
  • 3 φλυτζ. σκληρό αλεύρι και όσο ακόμα χρειαστεί
  • 3 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομματάκια
  • 1 και 1/3 φλυτζ. μαύρες σταφίδες
  • 1 κ.γ. αλάτι

Οδηγίες:

Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά. Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκια, την θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και το μισό από το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή.  Την ανακατεύουμε ξανά προτού προχωρήσουμε στη διαδικασία της ζύμης.

Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και στο μίξερ σας, με το ειδικό εξάρτημα για ζύμη. Όταν γίνει μια ανομοιόμορφη μπλάλα, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας κατά προτίμηση ξύλινη. Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται και προσθέτουμε χλιαρό νερό εαν η ζύμη μας είναι πολύ θρυμματιστή.

Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και δεν κολλάει πια στα δαχτυλά μας, την σηκώνουμε και την χτυπάμε στην επιφάνεια εργασίας με δύναμη δύο φορές. Με την κίνηση αυτή ενεργοποιείται η γλουτένη. Πρέπει να είναι λεία και ελαστική. Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό περιβάλλον, να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Μουσκεύουμε τις σταφίδες με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, την μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το βούτυρο καθώς ζυμώνουμε.

photo: Gourmelita
photo: Gourmelita

Χωρίζουμε την ζύμη σε 7-8 ίσα μέρη και σχηματίζουμε μακρόστενα ρολά. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα λαδωμένη ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα καλύπτουμε με μια πετσέτα να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

* Η συνταγή είναι από το blog της Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'