Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κι έζησαν τα λαχανικά καλά κι εμείς καλύτερα

της Μαρίας Πετρίδη Κάντο μόνος σουλαχανικά, συντήρηση, ψυγείο, ντομάτες, καρότα, λεμόνια, πιπεριές, μαρούλι, κουνουπίδι, μπρόκολο, παντζάρια, μυρωδικά

Για καιρό τα έκανα «σαλάτα» στο θέμα της συντήρησης των λαχανικών που αγόραζα. Όπως όλες οι αρχάριες νοικοκυρές, τρωγόμουν να βρω τα καλά, τα πεντανόστιμα, τα αγνά υλικά αλλά δεν πολυσκεφτόμουν πώς θα τα φροντίσω ως τη στιγμή που θα θελήσω να τα χρησιμοποιήσω. Κι αφού την έπαθα μία και δύο και τρεις φορές, έψαξα, δοκίμασα, ρώτησα κι έμαθα όλα αυτά που πρέπει να προσέχω για να διατηρώ τα πολύτιμα ζαρζαβατικά μου «ζωντανά» και νόστιμα.

- Ο νούμερο 1 βασικός κανόνας είναι να μη πλένουμε τα λαχανικά, παρά μόνο λίγο, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Το παραμικρό ίχνος υγρασίας θα τα τσακίσει γρήγορα κι ανεπανόρθωτα.

- Δεν τα ανακατεύουμε με τα φρούτα. Κάποια φρούτα, όπως π.χ. τα μήλα, εκπέμπουν αιθυλένιο, μία ουσία που μαραζώνει γρήγορα κι αποφασιστικά τα λαχανικά μας.

- Φροντίζουμε το ψυγείο μας να έχει τη σωστή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 2°C έως 5°C  στη συντήρηση και  -15°C έως -18°C στην κατάψυξη. Τα λαχανικά τα αποθηκεύουμε κάτω κάτω στο ψυγείο, στα γνωστά συρτάρια, όπου είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου μας.
Κάτι ξέρει ο κατασκευαστής.

Πιο συγκεκριμένα:

Photo: vintagepix@Flickr
Photo: vintagepix@Flickr

Ντομάτες: οι ντομάτες, όταν φυλάσσονται στο ψυγείο, χάνουν κάμποση από τη μυρωδιά και τη γεύση τους. Καλύτερα, λοιπόν, να τις τοποθετούμε σε κάποια δροσερή γωνιά της κουζίνας. Φήμες λένε ότι θα κρατήσουν περισσότερο εάν τις ακουμπάμε με το κοτσάνι προς τα κάτω. Τριμμένες συντηρούνται τέλεια στην κατάψυξη για μήνες.

Photo: dailyimprovisations.com
Photo: dailyimprovisations.com

Καρότα: αγαπάνε το ψυγείο και ζούνε καλύτερα και περισσότερο αν τα έχετε μέσα σε σακούλες στις οποίες θα έχετε κάνει μερικές τρύπες για να «αναπνέουν». Αν αγοράζετε αυτά που είναι ήδη συσκευασμένα σε σακούλες, βεβαιωθείτε, πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ότι είναι απολύτως στεγνά. Αν όχι, σκουπίστε τα καλά με χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε τα σε μια άλλη σακούλα. Μην ξεχάσετε τις τρύπες.

Photo: thepauperedchef.com
Photo: thepauperedchef.com

Μαρούλι (και πρασινάδες γενικώς): θα διατηρηθεί καλύτερα αν το φυλάξετε σε πλαστική σακούλα. Αναλόγως σε ποια ποικιλία ανήκει, θα αντέξει από 5 έως 10 μέρες.

Photo: shimmertje@Flickr
Photo: shimmertje@Flickr

Πιπεριές: οι πράσινες είναι λίγο πιο ανθεκτικές από τις κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί. Επιβιώνουν μια χαρά στο ψυγείο, ιδεωδώς μέσα σε πλαστική σακουλίτσα.

Photo: melaniedelgado@Flickr
Photo: melaniedelgado@Flickr

Λεμόνια: Τα βγάζουν πέρα για περίπου 10 μέρες εκτός ψυγείου. Εντός θα επιβιώσουν σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο.

Photo: wikihow.com
Photo: wikihow.com

Κουνουπίδι και Μπρόκολο: Αντέχουν 4 ως 7 μέρες στο ψυγείο τυλιγμένα χαλαρά σε χαρτί κουζίνας και κλεισμένα σε πλαστική σακούλα.

Photo: manjuskitchen.co.uk
Photo: manjuskitchen.co.uk

Παντζάρια: κόψτε τα κοτσάνια αφήνοντάς τους περιθώριο περί τα δύο εκατοστά και τοποθετήστε τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι θα αντέξουν έως και 20 μέρες.

Photo: shobskitchen.blogspot.gr
Photo: shobskitchen.blogspot.gr

Μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος: μπορούν να ζήσουν επ’ αόριστο αν τα ψιλοκόψετε, τα βάλετε σε σακουλάκια και τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Προσοχή, να είναι εντελώς στεγνά.

Περισσότερα άρθρα της Μαρίας Πετρίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'