Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

2016: Φέτος θα φτιάξουμε μποστάνι!

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, λαχανικά, λαχανόκηπος, τροφή

Πάει ο παλιός ο χρόνος και ξεκινάμε έναν νέο κύκλο, με νέες σπορές, σοδειές, γεύσεις, καινούργιες - και εύχομαι καλύτερες - εμπειρίες. Ένα μποστάνι μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα. Καλό 2016, λοιπόν, με 5+1 λόγους για τους οποίους αξίζει να έχουμε ένα μποστάνι και επομένως να καλλιεργούμε τη δική μας τροφή.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ο πιο σημαντικός λόγος, για μένα, είναι η γαλήνη που προσφέρει η εργασία στο μποστάνι. Η πιο ευχάριστη ώρα της ημέρας είναι η ώρα που βρίσκομαι στο μποστάνι μου. Ακόμα και ένα μικρό μποστάνι αρκεί για να περικυκλώσουμε τον εαυτό μας με φυτά, καταφέρνοντας μια φυσική απομόνωση από τα άγχη και την ταχύτητα της πόλης.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Καλλιεργώντας τη δική μας τροφή καταφέρνουμε να είναι φρέσκια, με αποτέλεσμα να είναι εύγεστη και πιο πλούσια σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία. Ακόμα θα είναι καλλιεργημένη με αγνές μεθόδους, χωρίς δηλαδή χημικά λιπάσματα και τοξικά εντομοκτόνα, που, εκτός από επικίνδυνα για την υγεία, μολύνουν και το περιβάλλον μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ένας επίσης σημαντικός λόγος είναι ότι καταφέρνουμε να δοκιμάζουμε γεύσεις που ενδεχομένως να μην είχαμε ποτέ την ευκαιρία να συναντήσουμε. Όταν έχουμε το δικό μας μποστάνι, μπορούμε να καλλιεργούμε λαχανικά από μακρινές χώρες, κερδίζοντας την ευκαιρία να συνθέσουμε εξωτικές συνταγές που απαιτούν τα συγκεκριμένα λαχανικά.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Όταν παράγουμε τη δική μας τροφή, ή έστω ένα μέρος από αυτή, αναπτύσσουμε ένα συναίσθημα ασφάλειας διότι καλύπτουμε μια βασική μας ανάγκη χωρίς να βασιζόμαστε σε άλλους. Προωθούμε έτσι, ως έναν βαθμό, την αυτάρκεια για εμάς και την οικογένειά μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Στο μποστάνι, με λίγη παρατήρηση, ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Το γόνιμο χώμα, ο ήλιος και το νερό είναι πηγή ζωής. Με αποτέλεσμα, εκτός από τα φυτά μας, να εμφανίζονται συνέχεια νέοι μικροοργανισμοί. Μέλισσες, πεταλούδες, πασχαλίτσες και σκαθάρια θα μας επισκεφθούν πετώντας ανάλογα με την εποχή. Κάμπιες, μυρμήγκια και σαλιγκάρια θα μας προκαλέσουν όταν έρθει η ώρα τους. Στο χώμα οι γεωσκώληκες, οι μύκητες και τα τόσα άλλα δισεκατομμύρια μορφών ζωής δουλεύουν ακούραστα να παραμείνει γόνιμο το μποστάνι μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ένα μποστάνι μας φέρνει πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας διότι θα υπάρξουν εποχές που θα πετύχουμε αφθονία σε ορισμένα είδη. Όταν θα χρειαστεί να αραιώσουμε τα φυτά μας, όταν έχουμε μια μεγάλη σοδειά από ένα συγκεκριμένο είδος, ακόμα και όταν θα μαζέψουμε σπόρους από μια καλή ποικιλία, θα έχουμε σίγουρα παραπάνω από όσα έχουμε ανάγκη με αποτέλεσμα να τα ανταλλάζουμε ή και να τα χαρίζουμε σε γνωστούς και γείτονες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'