Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κομπόστα μήλο-κυδώνι, μαζί ή χώρια

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, κομπόστες, μήλα, κυδώνια, κρητική κουζίνα, κομπόστα μήλου, σπιτική κομπόστα

Οι κομπόστες ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο ελαφριά και ανώδυνα γλυκά της κουζίνας μας. Ένα κλικ θερμίδες παραπάνω από τα σκέτα φρούτα. Γλυκό για αρρώστους και για δίαιτα θεωρείται από πολλούς, καθώς το βράσιμο των φρούτων σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης τα κάνει πιο ελαφριά και εύπεπτα από τα ωμά φρούτα. Οι κομπόστες καταναλώνονται σκέτες, σαν ελαφρύ γλυκό ή επιδόρπιο, γαρνίρουν κρέμες ρυζόγαλο και γιαούρτι αλλά χρησιμοποιούνται και σε πολλές τούρτες. Ποιος δεν θυμάται τις σπιτικές τούρτες της δεκαετίας του 1970 με φρυγανιές, κομπόστα, άνθος αραβοσίτου και σαντιγύ από το μεταλλικό κουτί;

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες, συνήθως δεν κονσερβοποιώ τις κομπόστες μου. Από την παραγωγή στην κατανάλωση είναι... Αυτή την εποχή συνηθίζω την κομπόστα μήλου. Εκτός από το ότι είναι πολύ νόστιμη, όση ώρα ετοιμάζεται πλημμυρίζει το σπίτι αρώματα! Κανέλα-μήλο-γαρύφαλλο είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για χειμωνιάτικο αρωματικό σπιτιού. Φέτος αποφάσισα να συνδυάσω τα μήλα μου με κυδώνια. Οι γεύσεις τους ταιριάζουν και τους πηγαίνουν τα ίδια αρώματα! Παρόλο που η προσθήκη και άλλων φρούτων νωπών ή αποξηραμένων δεν αποκλείεται, είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε να φτιάξουμε αυτό το ελαφρύ επιδόρπιο με λίγα μόνο υλικά που συνήθως υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια αυτή την εποχή. Είναι πολύ ωραία μόνο με μήλα ή μόνο με κυδώνια ή και με τα δύο ή, ακόμα ακόμα, και με μια χούφτα σταφίδες για γαρνίρισμα!

Υλικά:

  • 4 μέτρια μήλα ή 4 μέτρια κυδώνια (ή 2 από κάθε είδος)
  • ½ κουταλάκι  αλάτι
  • 1½ κούπα ζάχαρη
  • 2½ κούπες νερό
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας μήκους 5 cm
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  • προαιρετικά, 1 σφηνάκι λικέρ κανέλας

Επί το έργον:

Βάζουμε σε μια λεκάνη αρκετό νερό και διαλύουμε το αλάτι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κυδώνια, τα κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μετά κόβουμε στα δύο κάθε κομμάτι. Έχουμε δηλαδή 8 κομμάτια από κάθε φρούτο. Μόλις τελειώνουμε με κάθε κομμάτι, το ρίχνουμε στο αλατόνερο.

Όταν τελειώσουμε, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε
την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε την κομπόστα μας να κρυώσει σκεπασμένη. Μετά από αρκετές ώρες (ή την επομένη αν η παραπάνω διαδικασία γίνει απόγευμα) αφαιρούμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Προσθέτουμε το λικέρ στην κατσαρόλα και βάζουμε το σιρόπι να ξαναβράσει για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Περιχύνουμε τα φρούτα με το καυτό σιρόπι .

photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Σερβίρουμε την κομπόστα χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Την διατηρούμε στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις:

  • Ενδεικτικά, τα φρούτα μου καθαρισμένα έτοιμα για την κομπόστα ήταν 600 γραμμάρια.
  • Τα μήλα μου ήταν σκληρά οπότε έβρασαν στον ίδιο χρόνο με τα κυδώνια. Αν κάποιο από τα φρούτα είναι πολύ αφράτο, το αφαιρούμε πριν από τα 15 λεπτά, που συστήνω να βράσουν, και αφήνουμε το άλλο. Μετά προσθέτουμε αυτό που αφαιρέσαμε στο τέλος για να κρυώσουν μαζί στο σιρόπι.
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

 

  • Θεωρώ ότι τους πηγαίνει των φρούτων να μείνουν κάποιες ώρες στο σιρόπι. Τους δίνει μια διαφάνεια αυτό το «πότισμα»... Αν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως την κομπόστα, μπορούμε να παραλείψουμε τον εμποτισμό.
  • Αν η κομπόστα προορίζεται για παιδιά ή ασθενείς, αντί λικέρ μπορούμε να βάλουμε κάποιο σιρόπι χωρίς αλκοόλ. Πολύ ωραία τους πηγαίνει το σιρόπι ροδιού (η Ξανθή συνδυάζει τα κυδώνια με τα ρόδια με μια υπέροχη μαρμελάδα) ή η κανελάδα.
  • Αν μας αρέσουν τα πιο «σύνθετα» αρώματα, μπορούμε να προσθέσουμε αμπερόζα (αμπερόριζα) και μια φλούδα πορτοκαλιού όταν βράζουμε τα φρούτα μας.

*Για επιπλέον φωτογραφίες από τα στάδια της ετοιμασίας και παρατηρήσεις δείτε το blog της Βαγγελιώς Κασσαπάκη, Γαστρονομικός περίπλους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'