Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Panettone με υγρό προζύμι

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςpanettone, ψωμί, προζύμι, υγρό προζύμι, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, βούτυρο, σταφίδες, γλυκό κουταλιού

Το panettone είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με καταγωγή από το Μιλάνο της Ιταλίας. Παρασκευάζεται συνήθως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Έχει γίνει δημοφιλές και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Καναδά και την Αυστραλία αλλά και στην Ελλάδα. Έχει σχήμα τρούλου με ύψος 12-15 εκατοστά και παρασκευάζεται σε στρογγυλή φόρμα ή σε φόρμα πολυγωνική και περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και σταφίδες ή και σοκολάτα.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Η δική μου εκδοχή διαφέρει στο ότι, αντί της μαγιάς, χρησιμοποίησα το υγρό προζύμι μου, κάτι που κάνω εδώ και ένα χρόνο σε όλα τα ζυμώματα, μόνο ζύμη για πίτσα δεν έχω ακόμη φτιάξει με το προζύμι! Η αρχική ιδέα από παλιό βιβλιαράκι μεγάλης εταιρείας παραγωγής τροφίμων.

Συστατικά:

  • 450 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 400 γρ. υγρό προζύμι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml γάλα χλιαρό
  • 3 κρόκους αυγού
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού  αλάτι
  • 100 γρ. γλυκά κουταλιού εσπεριδοειδών ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. σταφίδες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Διαδικασία:

Αρκετή ώρα πριν το ζύμωμα ενεργοποιούμε το προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο, το φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε ίση ποσότητα αλευριού και χλιαρού νερού, όπως ακριβώς κάναμε την πέμπτη μέρα χωρίς όμως να αφαιρέσουμε ποσότητα από το ήδη υπάρχον. Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το προζύμι, το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και το αλάτι. Ζυμώνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σκεπάζουμε τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες σε ζεστό σημείο της κουζίνας. Όταν η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί, τοποθετούμε πάλι τον κάδο στη βάση του μίξερ, ζυμώνουμε 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κομμάτια των γλυκών το ξύσμα λεμονιού και τις σταφίδες. Ζυμώνουμε άλλο ένα λεπτό ή ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να μοιραστούν σε όλη τη ζύμη.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Μεταφέρουμε σε φόρμα βαθιά βουτυρωμένη (υπάρχουν και μιας χρήσεως στο εμπόριο) και αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά ή να φτάσει μέχρι το χείλος της φόρμας.

Με λεπίδα κάνουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 45-50 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε στολίζουμε το εορταστικό μας panettone.

Σημειώσεις:

  • Περισσότερα για τη διαδικασία του προζυμιού θα βρείτε εδώ.
  • Αν η διαδικασία του προζυμιού σας φαίνεται δύσκολη, αντικαταστήστε το με 25 γρ. νωπή μαγιά αλλά προσθέστε επιπλέον τουλάχιστον 100 ml γάλα.
  • Αντί για γλυκά του κουταλιού, μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα ή ξερά φρούτα.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'