Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γαύρος σε φύλλο κρούστας και σάλτσα βουτύρου με σαφράν

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το τραπέζι του Πάσχα: τα γλυκά

των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη ΣυνταγέςΠάσχα

Με την εξαιρετική φρέσκια μυζήθρα της εποχής φτιάξτε λαχταριστό τυρόγλυκο (cheesecake) που συμπληρώνεται με πορτοκάλι και αρωματίζεται με κανέλλα. Το γαλλικό pastis Landais που σας προτείνω, είναι ουσιαστικά ένα εύκολο τσουρέκι, που μπορείτε να του δώσετε ό,τι σχήμα θέλετε. Κι αν έχετε κέφι, φτιάξτε την προηγούμενη το ελαφρύ φυστικο-λεμονο-κέικ που είναι ό,τι χρειάζεται για να το σερβίρετε αργά το απόγευμα, με τον καφέ.

Τυρόγλυκο με μυζήθρα, πορτοκάλι και κανέλλα

Για 8 άτομα

Για την κρούστα:

  • 40 γραμμ. λιωμένο βούτυρο ελαφρά αλατισμένο, και λίγο ακόμη για να αλείψετε το ταψί
  • 150 γραμμ. μπισκότα κανέλλας ή digestive, με χαμηλά λιπαρά
  • 1 ασπράδι από αβγό μέτριο, ελαφρά χτυπημένο

Για τη γέμιση:

  • 500 γραμμ. μυζήθρα
  • 250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κόρνφλαουερ
  • 3 αβγά μεγάλα, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2-3 κουτ. σούπας Grand Marnier ή Cointreau ή κάποιο λικέρ πορτοκάλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

Για τα πορτοκάλια σε σιρόπι (προαιρετικά):

  • 2-3 πορτοκάλια Μέρλιν
  • 50 γραμμ. ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζανιού Grand Marnier ή Cointreau ή κάποιο λικέρ πορτοκάλι

Ετοιμάστε την κρούστα: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.  Βουτυρώστε ελαφρά βαθειά φόρμα για κέικ με αφαιρούμενη βάση.

Σε μπλέντερ τρίψτε τα μπισκότα.  Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και δουλέψτε να ενσωματωθεί με τα μπισκότα.  Αδειάστε στη φόρμα και με το πίσω μέρος κουταλιού πιέστε σφιχτά να καλύψετε με το μίγμα στον πάτο και να ανεβαίνει λίγο στα τοιχώματα.   Ακουμπήστε το ταψί σε λαμαρίνα και ψήστε 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.  Βγάλτε από το φούρνο και αλείψτε με το ασπράδι.  Αφήστε να κρυώσει, καθώς θα πλένετε το μπλέντερ.

Για τη γέμιση: Στο καθαρό μπλέντερ χτυπήστε μαζί όλα τα υλικά για τη γέμιση εκτός από τα ασπράδια, να ενσωματωθούν καλά.  Αν χρειστεί, σταματήστε το μοτέρ και με σπάτουλα σπρώξτε ό,τι τυχόν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.  Χτυπήστε τα ασπράδια χωριστά σε μαρέγγα και ενσωματώστε το μείγμα, ανακατεύοντας ελαφρά και βαθειά με σπάτουλα.

Αδειάστε το μείγμα πάνω στην κρούστα και ψήστε 30-40 λεπτά, μέχρι να πήξει στις άκρες αλλά να παραμένει κάπως τρεμουλιαστό στο μέσον.

Σβήστε το φούρνο αλλά αφήστε το γλυκό μέσα, να κρυώσει σιγά σιγά.  Βγάλτε από το φούρνο, και όταν κρυώσει, σκεπάστε και μεταφέρετε στο ψυγείο, να μείνει τουλάχιστον ένα βράδυ.

Τα πορτοκάλια στο σιρόπι (προαιρετικά): Ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια αφαιρώντας και το άσπρο, και κόψτε εγκάρσια σε ροδέλες, που θα τοποθετήσετε σε γαβάθα.  Σε δυνατή φωτιά, ζεστάνετε τηγάνι με χοντρή βάση και βάλτε τη ζάχαρη να καραμελώσει.  Προσεκτικά, γιατί θα πιτσιλάει, προσθέστε το λικέρ και ελάχιστο νερό.  Αν η καραμέλα σκληρύνει, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατέψτε με ξύλινο κουτάλι, να μαλακώσει και να σιροπιάσει ξανά.  Περιχύστε με το σιρόπι αυτό τα πορτοκάλια, .

Για το σερβίρισμα, περάστε μαχαίρι γύρω στο ταψί, να ξεκολλήσει το γύρω του γλυκού και αφαιρέστε το, να μείνει μόνο η βάση. Μεταφέρετε σε πιατέλα, κόψτε και σερβίρετε κομμάτια, βάζοντας μαζί πορτοκάλια με σιρόπι, αν θέλετε.


Pastis Landais (γαλλικό τσουρέκι)

Για 6 άτομα

  • 450 γραμμ. ( 3 1/2 φλιτζάνια) αλεύρι
  • 15 γραμμ. ( 1 φακελάκι) μαγιά σκόνη στιγμής
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γραμμ. βούτυρο λιωμένο,  και επιπλέον για το ταψί
  • 150 γραμμ. δαμάσκηνα ξερά, δίχως κουκούτσι
  • 3 αβγά
  • 125 γραμμ. ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλια
  • 1 κουτ. σούπας ρούμι ή μπράντι

Για την κρέμα (προαιρετικά)

  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1/2 φασόλι βανίλια
  • 3 κρόκους αβγών
  • 125 γραμμ. ζάχαρη

Σε επιφάνεια εργασίας ή σε μεγάλη γαβάθα, αδειάστε το αλεύρι, αφού το ανακατώσετε με τη μαγιά και το αλάτι. Κάντε βαθούλωμα στη μέση και αδειάστε εκεί το λιωμένο βούτυρο, βάλτε επίσης τη ζάχαρη, τη βανίλια, τους κρόκους των αβγών, και το ρούμι ή μπράντι.  Προσθέστε στο μίγμα και τα ασπράδια, και αναμείξτε καλά τα υλικά, προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται, για να κάνετε μαλακιά ζύμη. Βάλτε και τα δαμάσκηνα, αν τα χρησιμοποιείτε, και γυρίστε τη ζύμη μερικές φοράς να ενσωματωθούν. Αφήστε να ανέβει 2 ώρες περίπου, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.  Βουτυρώστε φόρμα στρογγυλή ή μακριά, ή 6 μικρά φορμάκια.

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, αδειάστε τη στη φόρμα, ή φόρμες, και ψήστε 45 λεπτά για ένα τσουρέκι και 25-3 άνα κάνατε μικρά.

Φτιάξτε την κρέμα, αν θέλετε: Βράστε το γάλα με τη βανίλια.  Σε γαβάθα χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και αδειάστε στο γάλα ανακατεύοντας.  Βάλτε σε χαμηλή φωτιά να σφίξει, προσέχοντας να μη βράσει.  Πετάξτε τη βανίλια.

Για το σερβίρισμα, βάλτε ένα κομμάτι τσουρέκι και από πάνω λίγη κρέμα, αν θέλετε.

Κέικ με φιστίκια Αιγίνης και λεμόνι

Για 12  άτομα

  • 2  1/2 φλιτζ. αλεύρι μαλακό (για κέικ)
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα σκόνη
  • 1/2  κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 φλιτζ. Ελαιόλαδο ελαφρύ ή ηλιέταιο
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αβγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
  • 1/3 και 1/2 φλιτζ. χυμό λεμόνι φρεσκοστιμμένο
  • Ξύσμα από 4 λεμόνια, χωρισμένο σε 5 μέρη
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι ολόπαχο
  • 1 φλιτζάνι ψίχα φιστικά Αιγίνης, αλεσμένα, και επιπλέον για να στολίσετε
  • Αχνη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • Παγωτό καϊμάκι (προαιρετικά) για συμπλήρωμα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 ° C. 
Λαδώστε φόρμα με αποσπώμενη βάση ή τετράγωνο ταψί και στρώστε με λαδόχαρτο. Λαδώστε ελαφρά το χαρτί.

Σε γαβάθα, βάλτε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι, και ανακατέψτε.

Με μίξερ δουλέψτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Κρατήστε τα κατά μέρος.

Σε άλλη, μεγάλη γαβάθα δουλέψτε με το μίξερ του χεριού (χωρίς να το καθαρίσετε) τα κροκάδια με 1 φλιτζάνι ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέστε το λάδι ή το ηλιέλαιο, το ξύσμα, το γιαούρτι, και τα φιστίκια, δουλεύοντας βιαστικά με το μίξερ του χεριού, μέχρι να αναμιχτούν.

Προσθέστε το μισό αλεύρι, ανακατώστε βιαστικά, και μόλις ενσωματωθεί, βάλτε και το υπόλοιπο. Βάλτε το 1/3 φλιτζ. χυμό λεμόνι, ανακατώστε και κατόπιν με σπάτουλα αναμίξτε βιαστικά τη μαρέγκα στο μίγμα του κέικ,  μέχρι να είναι σχεδόν ομοιόμορφο το μίγμα. Δεν πειράζει αν ξεχωρίζουν μερικά μικρά κομμάτια ασπράδι. Αδειάστε το στη φόρμα, και χτυπήστε τη στον πάγκο εργασίας να απλωθεί σωστά το μίγμα στο ταψί.

Ψήστε 45-60 λεπτά.  Θα είναι έτοιμο όταν η λάμα μαχαιριού που βυθίζετε στο κέντρο βγαίνει καθαρή.  Αφήστε τη φόρμα σε σχάρα να κρυώσει για 15 λεπτά.

Οσο ψήνεται το κέικ, σε μικρή κατσαρόλι, ζεστάνετε το υπόλοιπο λεμόνι, με 1/4 φλιτζανιού νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη, βράζοντας 2-3 λεπτά, να κάνετε το σιρόπι.
Με σουβλάκι κάντε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του ψημένου κέικ.  Με κουτάλι, περιχύστε με το σιρόπι και αφήστε να κρυώσει το γλυκό μισή ώρα. Αναποδογυρίστε το σε πιάτο, και αφού κρυώσει τελείως, σερβίρετε πασπαλίζοντας αν θέλετε με άχνη ζάχαρη και με χοντρο-αλεσμένα φιστίκια.  Αν θέλετε συνοδέψτε με παγωτό καϊμάκι.
Το κέικ αυτό είναι καλύτερο την επομένη.

Πρόσφατα άρθρα των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'