Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τρώγονται τα δώρα;

του Δημήτρη Μπούτου Κάντο μόνος σουδώρα, Πρωτοχρονιά, σάλτσα, μαρμελάδα, αμυγδαλωτά, πραλίνα, σοκολάτα, μουστάρδα

Τα πορτοφόλια έσφιξαν, οι τσέπες αδειάζουν ολοένα, οι γιορτές όπως τις συνηθίζαμε με τα γαλαντόμα καλέσματα, τα ακριβοπληρωμένα σερβιριστικά και όλα τα glossy παραφερνάλια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί - ο κύκλος γύρω από το τραπέζι στένεψε και χωράει μόνο όσους θα περάσουν φίνα ακόμα και με την απλούστερη σούπα στα πιάτα. Πλην όμως το “ευχαριστώ”, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα χέρια, δεν πρέπει να λείπει όταν γινόμαστε μουσαφιραίοι. Ψάξτε για ξεχασμένα βαζάκια, κουτιά, αμπαλάζ αχρησιμοποίητα και σε ό,τι ετοιμάσετε για το σπίτι σας βάλτε λίγο παραπάνω για να το τυλίξετε σε φαγώσιμο δώρο - ιδίως οι καλοφαγάδες, πιστέψτε με, θα τα χαρούμε περισσότερο από οτιδήποτε φορέσιμο. Καθόλου αργά δεν είναι, το παν είναι η προετοιμασία: λίγα ευρώ, άφθονο κέφι και ιδού πέντε ιδέες από τους bostanistas, που δεν έχουν λεφτά, έχουν όμως κόλπα:

photo: Αγλαΐα Κρεμέζη
photo: Αγλαΐα Κρεμέζη

«Χαρίστε χαρίσα» προτρέπει η Αγλαΐα Κρεμέζη και να τι κάνει: ετοιμάζει τη βορειοαφρικάνικη καυτερή σάλτσα, ταιριαστή σε κάθε σαλάτα και φαγητό. Θα γίνει έξοχο ντιπ για βούτες με το ψωμί να ανοίξει η όρεξη αλλά και τσαχπινιά πικάντικη για όλων των λογιών ζύμες, σε τάρτες και πίτσες μαζί με φέτα, μανιτάρια και λοιπά λαχανικά. Και πιο απλά, μια κουταλιά στη σαλάτα ή στη μαρινάδα για το κοτόπουλο θα κάνει τα πάντα γευστικότερα. Βάλτε μπρος και μοιράστε την σε βαζάκια, μήνες ολόκληρους μπορεί να μείνει στο ψυγείο.

photo: Αγλαΐα Κρεμέζη
photo: Αγλαΐα Κρεμέζη

Δεύτερη ιδέα η κλασική μαρμελάδα νεράντζι - λεμόνι, εμπνευσμένη από τις χριστουγεννιάτικες βρετανικές marmalades. Αφού ετοιμάσετε τις δικές σας προμήθειες, κρατήστε ένα μεγαλούτσικο βάζο στο ντουλάπι για το πρώτο κάλεσμα των γιορτών, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα του.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Μπορεί τα ζαχαροπλαστεία τούτε τις μέρες να κρύβουν θαύματα στις προθήκες τους μα οι κουζίνες, τα κηπάκια και τα μπαλκόνια γίνονται με λίγο κέφι εργαστήρια παραγωγής των πιο θερμών δώρων. Η Κική Τριανταφύλλη δοκίμασε πριν καιρό τούτα τα αμυγδαλωτά μπαλάκια από φλούδες μανταρινιού και από τότε τα ετοιμάζει τακτικά. Φίνο κέρασμα, ακόμα καλύτερο ως δώρο!

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Του λόγου μου αποφάσισα φέτος να μοιράσω μόνο δώρα που τρώγονται: μουστάρδα και πραλίνα σοκολάτας παραγωγής μου. Για τη μουστάρδα πήρα μπόλικους σιναπόσπορους, τα υπόλοιπα αναγακαία λίγο - πολύ ήταν ήδη στο ντουλάπι. Άλλες θα τις αφήσω με υφή κοκκώδη, να κρατάνε στο δόντι, άλλες θα τις αλέσω παραπάνω, ανάλογα με τα γούστα του αποδέκτη. 

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Με την πραλίνα θέλω να ενθουσιάσω - “better than nutella” θα γράψω στην ετικέτα πάνω στο βάζο, όπως υποσχόταν η πρωτότυπη συνταγή. Κουβερτούρα, όχι σοκολάτα γάλακτος, και καλοψημένα, ως μισοκαμένα, τα φουντούκια για να συνδυάζει γλύκα και καψαλισμένη γεύση.

Όταν φτάσει η ώρα να μοιραστούν στα βάζα, δεν ξεχνάμε ετικέτες με όνομα και μια γλυκιά ευχή, καθώς και τύλιγμα με κορδέλα: τα πιο ωραία δώρα θα είναι τα δικά μας, αυτά που τρώγονται. Κι αν δεν σας κάνουν κέφι όλα αυτά, μπισκότα έχουμε, κέικ έχουμε, με σοκολάτα να δείτε πόσα κεράσματα έχουμε... μια βόλτα στην κουζίνα μας όλο και κάποια ιδέα θα φέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'