Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καντουτσίνι, μπισκότα με αμύγδαλο ή φιστίκι Αιγίνης και κράνμπερι

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςμπισκότα αμυγδάλου, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κράνμπερις, μπισκότα, Ιταλία, Τοσκάνη, σπιτικά καντουτσίνι

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Είναι τραγανά, ντελικάτα και πεντανόστιμα, αυτά τα ιταλικά διπλοφουρνιστά μπισκοτάκια από την Τοσκάνη. Στη μνήμη μου είναι συνδεδεμένα με ένα ζεστό μυρωδάτο εσπρέσο, ακόμα περισσότερο, όμως, μ' αρέσουν μαζί με ένα ποτήρι κονιάκ ή με ένα γλυκό κρασί, Vinsanto για παράδειγμα. Και με γλυκό μπαχαρένιο Glühwein, ακόμη και με σαμπάνια αν θέλετε.

Τα βουτάς στιγμιαία μέσα στο αλκοόλ και απολαμβάνεις ηδονικά το υπέροχο άρωμα και τη γεύση τους. Αν πάλι τα προτιμάτε χωρίς αλκοόλ, δοκιμάστε τα με ζεστή σοκολάτα ή χυμό φρούτων. Είναι τα τέλεια μπισκότα της γιορτής.

Η πιο αγαπημένη μου εκδοχή είναι με φυστίκι, κράνμπερις και ψιλοκομμένη παπάγια αποξηραμένη αλλά φτιάχνω και σκέτα αμυγδάλου, τα κλασικά της Τοσκάνης, για τη φίλη μου την Κατερίνα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις + 1½ κ.τ.γλ. μπέικιν πάουντερ)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα ή ανάλατο φυστίκι Αιγίνης
  • 1-2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. εσάνς πικραμύγδαλο διαλυμένη σε ένα σφηνάκι κονιάκ ή ½ φλ. λικέρ Αμαρέτο
  • ½ φλ. κράνμπερις
  • λίγο γάλα (αν χρειάζεται)

Εκτέλεση

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Χτυπάω ελαφρά τα αβγά, προσθέτω τη ζάχαρη. Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, αλάτι, βανίλιες και αρωματικά. Ανακατεύω καλά και προσθέτω στα αβγά. Τέλος, ρίχνω τα αμύγδαλα ή και τα φυστίκια και τα κράνμπερις και, αν χρειάζεται, προσθέτω επίσης λίγο γάλα. Τώρα πρέπει να δώσω στη ζύμη σχήμα κορδονιού. Προσέξτε, όμως, αυτή η ζύμη κολλάει πολύ. (Την πρώτη φορά που τα έκανα τρόμαξα, μετά έμαθα ότι έτσι συμβαίνει πάντα, θα συμβεί και σε σας, μην ανησυχήσετε, λοιπόν.)

Ψάχνοντας βρήκα διάφορες συνταγές με βούτυρο, η λιπαρή ουσία βοηθάει να μη κολλάνε τόσο αλλά επίσης τους αλλάζει υφή και γεύση, οπότε προτιμώ την αυθεντική συνταγή της Τοσκάνης. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι να βρέχεις με νερό τα δάχτυλα για να δώσεις το απαραίτητο μακρουλό σχήμα. Ενας άλλος είναι να απλώσεις τη ζύμη με κουτάλι σε αλευρωμένο λαδόχαρτο, να το κλείσεις και να το ρολάρεις για να σχηματιστεί ένα "λουκάνικο".

Φτιάχνω 4 τέτοια ρολά, τα τοποθετώ σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόχαρτο. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς (αέρα) και ψήνω 30 λεπτά. Βγάζω τα ρολά από το φούρνο, τα αφήνω να ησυχάσουν 10 λεπτά και με μαχαίρι ψωμιού κόβω λοξά σε σχετικά λεπτές ροδέλες. Ξαναβάζω τα μπισκοτάκια στο φούρνο για 10-15 λεπτά, τα γυρίζω να ψηθούν και από την άλλη πλευρά άλλα 10-15 λεπτά.

Τα αφήνω να κρυώσουν και να στεγνώσουν πάνω σε σχάρα και κατόπιν τα φυλάω σε μεταλλικό κουτί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'