Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζαμπόν με γλάσο μουστάρδας και ανανά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςχοιρινό, ζαμπόν, ανανάς, γαρίφαλο, μουστάρδα, μέλι, καστανή ζάχαρη, κρασί, φούρνος, Πρωτοχρονιά

Το πιο επιτυχημένο πιάτο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γίνεται μεν με χοιρινό κρέας αλλά είναι ξενόφερτο. Είναι ένα ολόκληρο ζαμπόν, στολισμένο με γαρίφαλα και ροδέλες ανανά και αλειμμένο με ένα γλάσο από μουστάρδα, μαύρη ζάχαρη, μέλι, κρασί και χυμό ανανά. Το δοκίμασα σε σπίτι φίλων που στα ταξίδια τους μαζεύουν multi-culti συνταγές και αυτό ήταν. Ενθουσιάστηκα και έγινε το πιάτο κατατεθέν της γιορτής μου. Αυτο το χοιρινό είναι το πιο συνηθισμένο γιορτινό φαγητό του αμερικάνικου νότου - το τρώνε και το Πάσχα - ίσως μάλιστα έχετε δει το μπουτάκι στολισμένο και με κερασάκια μαρασκίνο. Στη δική μου εκδοχή, η γλύκα του γλάσου και η ελαφριά οξύτητα από το κρασί, το οποίο μαζί με τα γαρίφαλα του προσθέτει μια πινελιά μεσογειακή, ισορροπούν την αλμυρούτσικη γεύση του βραστού ή καπνιστού χοιρινού. Από κει και πέρα οι παραλλαγές είναι πολλές, για την ακρίβεια όσες θέλετε. Λίγο θυμάρι ταιριάζει υπέροχα ενώ ο ανανάς μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με ροδέλες και χυμό πορτοκαλιού.

photo: keter_magick@Flickr
photo: keter_magick@Flickr

Υλικά

 Για 15-20 άτομα

  • 1 ολόκληρο ζαμπόν (βραστό ή καπνιστό) περίπου 4-4½ κιλά
  • 8 φέτες ανανά φρέσκο ή από κονσέρβα
  • 8 κερασάκια μαρασκίνο (προαιρετικά)
  • 1 κουτί γαρίφαλα
  • 3 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 ½ φλ. χυμό ανανά 
  • ½ φλ. μέλι  
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.τ.σ. μουστάρδα Ντιζόν
  • ¼ κ.τ.γλ αλάτι
  • ¼ κ.τ.γλ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.τ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο, προαιρετικά

Εκτέλεση 

Με οδοντογλυφίδες στερεώνουμε τις ροδέλες του ανανά γύρω από το ζαμπόν, στο κέντρο κάθε ροδέλας στερεώνουμε ένα κερασάκι και στα κενά καρφώνουμε τα γαρίφαλα. Περιχύνουμε με 2 φλ. κρασί και 1 φλ. χυμό ανανά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο κρασί με το μέλι, τη ζάχαρη, τη μουστάρδα και τον χυμό ανανά, μέχρι να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφαιρούμε ½ φλ. και κρατάμε το υπόλοιπο για το σερβίρισμα.

Ξεσκεπάζουμε το ζαμπόν, με ένα πινέλο το αλείφουμε με το γλάσο που έχουμε κρατήσει στο φλυτζάνι και στο οποίο, αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 220 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο αλείφοντάς για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Το αφήνουμε σε σχάρα να σταθεί για περίπου 20-30 λεπτά να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Τιπς:

*Για να φτιάξουμε το πιο απλό γλάσο για ζαμπόν, απλά αναμειγνύουμε ίση ποσότητα μουστάρδας και μαύρης ζάχαρης. Λίγο τριμμένο γαρίφαλο προσθέτει βάθος στη γεύση του.

*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μισή μουστάρδα με 2 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού και 1 κ.τ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο

*Σε αμερικανικά περιοδικά με συνταγές έχω βρει ότι, αντί για κόκκινο κρασί, χρησιμοποιούν κόκα κόλα. Στο γλάσο προσθέτουν επίσης νιφάδες καπνιστής πιπεριάς (μπούκοβο). 

*Αντί για ανανά μπορούμε να καρφώsουμε στο ζαμπόν ροδέλες πορτοκαλιού κομμένες σε ίδιο πάχος. Στην περίπτωsη αυτή αντικαθιsτούμε επίςης το χυμό του ανανά με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'