Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα καλύτερα μπαρ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

της Κικής Τριανταφύλλη WikiThe Food and Leisure Guide, FnL Best Bar Awards 2015 by Cardhu, Ίδρυμα Κακογιάννη, Au revoir, Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιάννης Αλαμπάνος, Galaxy, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Πάνος Δεληγιάννης, FnL, μπαρ, διακρίσεις, βράβευση

Η τιμητική βράβευση τριών κλασικών μπάρμαν, των αδελφών Παπαθεοδώρου του Au Revoir και του Γιάννη Αλαμπάνου του Galaxy, προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό που παρακολούθησε προχθές την τελετή απονομής των πρώτων FnL Best Bar Awards 2015 by Cardhu στο Ίδρυμα Κακογιάννη. 

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

“Ναι, ξαναπήγε στην Πατησίων, όπως πήγαινε πάντα. Ήταν παράδοξο, ακόμα ένα παράδοξο: επέστρεφε πάντα εκεί όπου δεν είχε φύγει ουσιαστικά ποτέ. Από τότε που πρωτοπήγε εκεί, δεν έπαψε να πηγαίνει, χρόνο με το χρόνο, μήνα με το μήνα, εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με τη μέρα... Ζήτησε ακόμα ένα ουίσκι από τον κύριο Λύσανδρο. Ο ίδιος κύριος Λύσανδρος, ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια. Όπως ίδιος ήταν και ο κύριος Θόδωρος, ο αδελφός του κυρίου Λύσανδρου. Πάντα με την ίδια ανοξείδωτη ευγένεια, με το άδολο χαμόγελο που δεν έκρυβε ποτέ μια παμπάλαια εξυπνάδα, η οποία ακονιζόταν με τον καιρό, γινόταν όλο και πιο στιλπνή, όλο και πιο στίλβουσα με τα χρόνια, όλο και πιο πολύτιμη. Στην αρχή τους ξεχώριζε από τα γυαλιά: ο κύριος Λύσανδρος δεν φορούσε, ο κύριος Θόδωρος φορούσε. Μετά γνωρίστηκαν καλύτερα και τα δύο αδέλφια πάντα ένιωθαν την κατάσταση του εσωτερικού κόσμου, πάντα καταλάβαιναν, αν και ποτέ δεν το εκδήλωναν με λόγια αυτό, τι επικρατούσε στην ψυχή και την καρδιά του, μονάχα με ανεπαίσθητα νεύματα το εξέφραζαν, με αδιόρατους μετασχηματισμούς στο χαμόγελό τους, με κάποιες απειροελάχιστες διακυμάνσεις στη συμπεριφορά και στον τόνο της φωνής τους. Και αυτό ήταν πάντα μια μεγάλη παρηγοριά, και ένιωθε πάντα ευγνωμοσύνη γι' αυτό, αν και ποτέ δεν είχε ειπωθεί λέξη για το είδος της αδρής συνενοχής που είχε συναφθεί εδώ και δύο περίπου δεκαετίες ανάμεσα σε αυτόν και στα δύο αδέλφια”, γράφει ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στο βιβλίο του "au Revoir, σημειώσεις στη σκιά μιας συνάντησης" (εκδόσεις Νεφέλη) - διάβασε επίσης το απόσπασμα στην προχθεσινή τελετή των βραβείων του FnL- αποδίδοντας με τον καλύτερο, ίσως, τρόπο τα συναισθήματα όλων των πελατών του κλασικού μπαρ της Πατησίων στο νούμερο 136, που εδώ και σχεδόν 60 χρόνια - όπως ακριβώς και ο ήρωας του βιβλίου του - συνάπτουν καθημερινά το ίδιο είδος συνενοχής με τα δύο αδέλφια - ιδιοκτήτες του, τον κύριο Λύσανδρο και τον κύριο Θόδωρο Παπαθεοδώρου.

Μιχάλης Μένεγος, συγγραφέας και σύμβουλος αποσταγμάτων και οι Θόδωρος και Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, οι θρυλικοί μπάρμαν του Au Revoir. Tο βραβείο συνολικής προσφοράς στους αδελφούς Παπαθεοδώρου για τα 57 ολόκληρα χρόνια στο Au Revoir τους! photo: Panos Smirniotis
Μιχάλης Μένεγος, συγγραφέας και σύμβουλος αποσταγμάτων και οι Θόδωρος και Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, οι θρυλικοί μπάρμαν του Au Revoir. Tο βραβείο συνολικής προσφοράς στους αδελφούς Παπαθεοδώρου για τα 57 ολόκληρα χρόνια στο Au Revoir τους! photo: Panos Smirniotis

Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι από τους καλεσμένους στην τελετή απονομής των πρώτων FnL Best Bar Awards 2015 by Cardhu, που έγινε προχθές το βράδυ στο Ίδρυμα Κακογιάννη, είχαν την τύχη να νιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους την ευγένεια της ψυχής αυτών των ανθρώπων - οι οποίοι σε πείσμα των δύςκολων καιρών εξακολουθούν να ανοίγουν καθημερινά το au Revoir τους -, αφού το αμφιθέατρο κυριολεκτικά σείστηκε από τα θερμά χειροκροτήματα των καλεσμένων, όταν ανακοινώθηκαν τα ονόματά τους.

Μιχάλης Μένεγος, Θόδωρος και Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, photo: Panos Smirniotis
Μιχάλης Μένεγος, Θόδωρος και Λύσανδρος Παπαθεοδώρου, photo: Panos Smirniotis

Η στιγμή της τιμητικής βράβευσής τους - έλαβαν το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς της επιτροπής - ήταν πολύ συγκινητική, εξίσου όμως συγκινητική ήταν και η βράβευση με το “Ειδικό βραβείο 2015: τα καλύτερα κλασικά μπαρ της Αθήνας” ενός ακόμη αγαπημένου αθηναίου μπάρμαν, του Γιάννη Αλαμπάνου και του Galaxy (Σταδίου 10) που φωτίζει τις νύχτες μας εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Πάνος Δεληγιάννης ανακοινώνοντας το βραβείο της επιτροπής: Most Influential Bartender of 2015, photo: Panos Smirniotis
Ο Πάνος Δεληγιάννης ανακοινώνοντας το βραβείο της επιτροπής: Most Influential Bartender of 2015, photo: Panos Smirniotis

Δέκα ήταν οι κατηγορίες των κορυφαίων μπαρ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τις οποίες πρότεινε η επιτροπή των FnL Best Bar Awards 2015 by Cardhu και το κοινό εκλήθη να ψηφίσει ένα - το καλύτερο σε κάθε κατηγορία. Οι ψήφοι που συγκεντρώθηκαν μέτρησαν εξίσου με αυτές της επιτροπής και έτσι προέκυψε τελικά ο πρώτος μεταξύ ίσων που ανακοινώθηκε στο event της βράβευσης την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Αναλυτικά τα καλύτερα μπαρ είναι τα εξής:

Ο Χάρης Ψαρούδας απονέμει το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς: High end Bars 2015, photo: Panos Smirniotis
Ο Χάρης Ψαρούδας απονέμει το κορυφαίο βραβείο της βραδιάς: High end Bars 2015, photo: Panos Smirniotis

1. High-end bars

Στην κορυφαία κατηγορία των bar - «υψηλή γαστρονομία» της μπάρας, όπου μόνο τα άριστα των αρίστων «χωράνε», βραβεύτηκε το: 42 (Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα). 

Στη λίστα συμμετείχαν επίσης τα: Baba au Rum (Κλειτίου 6, Αθήνα), The Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα) και The Gin Joint (Χρ. Λαδά 1, Αθήνα)

2. Cocktail-bars

Βραβεύτηκε το Vogatsikou 3 (Βογατσικού 3, Θεσσαλονίκη). 

Στη λίστα - ήταν η πιο πολυπληθής! - με τα καλύτερα της σύγχρονης cocktail culture μπήκαν επίσης τα: A for Athens ( Μιαούλη 2, Αθήνα), Barreldier (Βουλής 7, Αθήνα), Holy Spirit (Λαοδίκης 41, Γλυφάδα), Ipitou (Ηπίτου 4, Πλάκα), Kolokotroni 9 (Κολοκοτρώνη 9, Αθήνα), La Doze (Βηλαρά 1 & Συγγρού, Θεσσαλονίκη), Mosaiko (Λαοδίκης 30, Γλυφάδα), Σπίτι Cocktail Bar (Αν. Παπανδρέου 9, Χαλάνδρι), Spoiled (Μεγ. Αλεξάνδρου 6, Αθήνα), Tailor Made (Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Αθήνα), Theory Bar & More (Χαϊμαντά 12, Χαλάνδρι), White Monkey (Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι)

3. Spirits list

Μεταξύ των μπαρ με τις καλύτερες λίστες αποσταγμάτων, στις σελίδες των οποίων ανακαλύπτουμε θησαυρούς και αποκλειστικότητες πρώτο ήρθε το CV Distiller (Χατζηγιάννη Μέξη 7, Αθήνα).

Στην ίδια κατηγορία πρωταγωνιστούν επίσης τα μπαρ: Baba au Rum (Κλειτίου 6, Αθήνα), Dos Agaves (Αβραμιώτου 12, Αθήνα), The Gin Joint ( Χρ. Λαδά 1, Αθήνα), Spinte `the whisky bar` (Πλ. Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη)

4. Hotel Βars

Κορυφαίο ξενοδοχειακό μπαρ ψηφίστηκε το Alexander’s Bar, Hotel Grande Bretagne (Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα).

Στην ίδια κατηγορία ήταν και τα A+D Bar, Divani Apollon (Αγ. Νικολάου 10, Βουλιαγμένη) και A for Athens (Μιαούλη 2, Αθήνα).

5. Restaurant Βars

Η πιο δυνατή και ενδιαφέρουσα μπάρα εστιατορίου κρίθηκε ότι είναι του Osterman (Αγ. Ειρήνης 10, Μοναστηράκι)

Επίσης τα μπαρ Artisanal Lounge & Gardens (Ζηρίνη 2, Κηφισιά), BUBA (Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά), Cinco (Σκουφά 50, Αθήνα), Hytra (Συγγρού 107, Αθήνα), Kiku Psychiko (Περικλέους 7, Νέο Ψυχικό) και Rakkan (Λεωφ. Κηφισίας 238, Κηφισιά)

6. Wine-bars

Στην καυτή τάση που φέρνει το κρασί και τις ανακαλύψεις στο προσκήνιο ξεχώρισε το heteroclito (Πετράκη 30, Αθήνα)

Επίσης τα By the Glass (Σουρή 2, Αθήνα), Oinoscent (Βουλής 45-47, Σύνταγμα), Vein Cheese & Wine Bar (Μ. Μπότσαρη 3, Γλυφάδα) και Vintage (Μητροπόλεως 66-68, Μοναστηράκι)

7. Newcomers

Είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία αν σκεφτεί κανείς ότι σε τόσο δύσκολους καιρούς υπάρχουν τόσοι πολλοί επιχειρηματίες που επενδύουν σε νέα μαγαζιά. Εδώ υπάρχουν οι καλύτερες αφίξεις από όλες τις παραπάνω κατηγορίες μέσα στο 2015. Από την επόμενη χρονιά, μάλιστα, κάποια από αυτά ίσως τα συναντήσουμε σε μια από τις παραπάνω short lists.

Πρώτο μεταξύ ίσων κρίθηκε το Noel (Κολοκοτρώνη 59Β, Αθήνα)

Η μεγάλη λίστα με τα καλύτερα περιλαμβάνει επίσης τα: Dos Agaves Halandri (Αν. Παπανδρέου 28, Χαλάνδρι), Θα σε κάνω βασίλισσα (Βεροίας 13 & Ιερά Οδός 64, Αθήνα), Mr. Peacock (Κουτσουλιέρη 7, Χαλάνδρι), Nikkei (Λεβέντη 3, Κολωνάκι), Old Dog (Σάρδεων 6, Νέα Φιλαδέλφεια), The Underdog (Ηρακλειδών 8, Θησείο).

8. Ειδικό βραβείο 2015: τα καλύτερα κλασικά μπαρ της Αθήνας

Είναι τα μπαρ εκείνα που διαχρονικά μας μύησαν στον κόσμο του καλού ποτού, τα κλασικά στέκια της πόλης. Κοινό και επιτροπή έφεραν πρώτο το Galaxy (Σταδίου 10, Αθήνα).

Στη λίστα υπάρχουν επίσης τα Bar 56 (Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι), Au Revoir (Πατησίων 136, Αθήνα) και Low Profile Coffee & Whisky (Βουλής 7, Αθήνα).

Πάνος Δεληγιάννης και οι Most Influential Bartenders of 2015 (o Νίκος Σουρμπάτης παραλαμβάνει το βραβείο του αδελφού του Αλέξανδρου). Πρώτοι μεταξύ ίσων φέτος το δίδυμο Clumsies! photo: Panos Smirniotis
Πάνος Δεληγιάννης και οι Most Influential Bartenders of 2015 (o Νίκος Σουρμπάτης παραλαμβάνει το βραβείο του αδελφού του Αλέξανδρου). Πρώτοι μεταξύ ίσων φέτος το δίδυμο Clumsies! photo: Panos Smirniotis

Τέλος, με ευθύνη αποκλειστικά της επιτροπής, δόθηκαν δύο ακόμη βραβεία, το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στο Au Revoir (Πατησίων 132, Αθήνα) και το βραβείο Most Influential Bartender of 2015 στο The Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα)

photo: Panos Smirniotis
photo: Panos Smirniotis

*Χορηγοί των βραβείων

- το εμβληματικό malt whisky Cardhu,
- τα εξαιρετικά ελληνικά αναψυκτικά και τόνικ 3 Cents,
- οι κορυφαίες παγομηχανές Hoshizaki,
- η εταιρεία Deals με τα πολύ καλά προϊόντα των οίκων Ravifruit & Granini που συχνά είναι οι αφανείς ήρωες των κοκτέιλ και
- η Libbey, η δεύτερη παγκοσμίως εταιρεία κατασκευής υαλικών και ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές και κατασκευαστές υψηλής ποιότητας ποτηριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'