Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Όταν τα κάστανα έγιναν τρουφάκια

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, σοκολάτα, κάστανα, τρουφάκια, τρουφάκια κάστανου

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Τα κάστανα είναι από τους αγαπημένους μου χειμωνιάτικους καρπούς. Έτσι σίγουρα δεν θα παρέλειπα να φτιάξω και τρουφάκια κάστανο.

Υπέροχος πουρές κάστανο, τυλιγμένος σε τραγανή κρούστα σοκολάτας, πασπαλισμένη με κακάο.

Αν κι εσάς σας αρέσει το κάστανο, είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψετε.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Τρουφάκια

Υλικά

(για περίπου 30 κομμάτια)

  • 400 γρ κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 150 γρ κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ λευκή κουβερτούρα

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ  κουβερτούρα με 60% κακάο
  • 2 κ.τ.γλ. κακάο άγλυκο

Προετοιμασία

Βράστε τα κάστανα με λίγο αλατάκι και κανα-δυο δαφνόφυλλα. Αφήστε τα να χλιαρίνουν (όσο είναι χλιαρά καθαρίζονται πιο εύκολα) και αφαιρέστε τη φλούδα τους. Τρίψτε τα σε μικρά κομματάκια με τα χέρια σας ή ελάχιστα στο μούλτι, ώστε να μη γίνουν πολτός.

Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το στη φωτιά. Μόλις πάει να βράσει, προσθέστε τα κάστανα και τη ζάχαρη. Κατεβάστε την φωτιά στο πιο χαμηλό και αναμείξτε για 10-15 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να απορροφήσουν την κρέμα γάλακτος και το μίγμα να αρχίσει να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Κατεβάστε απο την φωτιά, προσθέστε τη λευκή κουβερτούρα, τριμμένη ή κομμένη σε μικρά κομματάκια, και αναμείξτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και να στεροποιηθεί.

Με την ποσότητα της ζάχαρης που δίνω στην συνταγή, τα τρουφάκια δεν γίνονται πολύ γλυκά αλλά αναδεικνύεται η φυσική γλύκα του κάστανου. Αν τα θέλετε πιο γλυκά, απλά αυξήστε την ποσότητα της ζάχαρης. Λιώστε την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή στον μικροκυμματικό. Δεν είναι απαραίτητο να προ-κρυσταλλώσετε την κουβερτούρα (δείτε εδώ το πώς) αλλά αν το κάνετε το στρώμα της σοκολάτας εξωτερικά θα παραμείνει πιο τραγανό. 

Με δυο κουταλάκια πάρτε μικρές ποσότητες από το μίγμα στο μέγεθος καρυδιού και ρίξτε τες διαδοχικά στην ζεστή σοκολάτα. Τα τρουφάκια καλό είναι να μη γίνουν πολύ ομοιόμορφα, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι πιο όμορφο και θα μοιάζουν με πραγματικές τρούφες! Ακουμπήστε τα τρουφάκια σε μια σχάρα γλυκών ώστε να στραγγίσουν απο την περίσσεια της σοκολάτας. Πριν στερεοποιηθεί τελείως η σοκολάτα, περάστε τα από το κακάο.

Βάλτε τα τρουφάκια στο ψυγείο για ένα δίωρο, να σφίξουν. Διατηρήστε τα στο ψυγείο.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'