Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μπαμπάδες πορτοκαλένιοι με ρούμι

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςγλυκά, επιδόρπιο, μπαμπάδες, σιροπιαστά, πορτοκάλι, ρούμι, βούτυρο, Χριστούγεννα

Μπαμπάδες ανάλαφροι και μικροί, σχεδόν ατομικοί, που δεν κολυμπάνε στο σιρόπι. Εύκολοι στην ετοιμασία τους και με άρωμα πορτοκαλιού, ό,τι πρέπει σαν επιδόρπιο μετά τα μαγειρευτά και τα ψητά που συνήθως πρωταγωνιστούν στα τραπέζια της γιορτής.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Για 9 τεμάχια

Συστατικά:

  • 7 γρ. ξηρή μαγιά
  • 60 ml γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας  ζάχαρη
  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό και λίγο για τη διαδικασία πλασίματος
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 100 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι:

  • 3 μεγάλα πορτοκάλια, τον χυμό τους και το ξύσμα
  • 325 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml ρούμι

Διαδικασία:

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το γάλα με τη μαγιά και 1/2 κουτ. γλυκού από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 10 λεπτά μέχρι το μείγμα μας να είναι με φυσαλίδες. Σε κάδο του μίξερ ή μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε τα αυγά την υπόλοιπη ζάχαρη το μείγμα μαγιάς και το βούτυρο.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Με τον γάντζο ζυμώνουμε για 5 λεπτά (ή 10 λεπτά με τα χέρια μας) μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη. Πιθανόν να χρειαστεί λίγο αλεύρι επιπλέον. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα για μια περίπου ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Αλείφουμε με ελαιόλαδο 9 θήκες ταψιού για μάφιν. Σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη μεταφέρουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε εκ νέου. Χωρίζουμε σε εννέα μπαλάκια και τα τοποθετούμε στις θήκες του ταψιού. Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν μέχρι να βγουν στην επιφάνεια του ταψιού.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Αφαιρούμε το σελοφάν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 18-20 λεπτά, ελέγχοντας με ένα σουβλάκι να βγαίνει στεγνό. Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το σιρόπι. Μετράμε τον χυμό των πορτοκαλιών και προσθέτουμε νερό έτσι που να έχουμε 350 ml στο σύνολο. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα, τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε σε λίγο πιο δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι. Βγάζουμε από τον φούρνο τα μπαμαδάκια μας τα αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ. Περιχύνουμε με το σιρόπι και αφήνουμε έστω 30 λεπτά να το απορροφήσουν ή, ακόμα καλύτερα, ως και 10-12 ώρες.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και φέτες πορτοκάλι ή σκέτο για τους βιαστικούς.

Σημειώσεις:

  • Όπως είπα, δεν είναι πολύ γλυκά. Για αυτούς που τα θέλουν περισσότερο γλυκά, μπορούν να αυξήσουν τη ζάχαρη στο σιρόπι.
  • Η πρόταση ήταν να προστεθεί περισσότερο ρούμι και μάλιστα μαύρο - εγώ έβαλα λευκό και όσο είχα.
  • Η ζύμη είναι αρκετά μαλακή και οι χειρισμοί της πρέπει να γίνουν με αλευρωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Για αυτούς που δεν έχουν ταψί για μάφιν η πρόταση μου είναι να τοποθετήσουν σε φόρμα κέικ στρωμένη με χαρτί ψησίματος όλο το μείγμα. Πιθανόν να διαφέρει ο χρόνος ψησίματος.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'