Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Eggnog: το κρεμώδες ελιξίριο της χαράς

του Παύλου Γεωργιάδη Συνταγέςeggnog, ρόφημα, αυγά, ζάχαρη, γάλα, βανίλια, κάρδαμο, brandy, μοσχοκάρυδο, Χριστούγεννα

Εκτός από το ζεστό κρασί και τη ζεστή σοκολάτα υπάρχουν πολλά άλλα ροφήματα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, και ιδίως για την περίοδο των Χριστουγέννων, τα περισσότερα από αυτά προερχόμενα από τον ψυχρό βορρά της Ευρώπης και της Αμερικής. Ένα από αυτά είναι και το eggnog, που αποτελεί ένα από τα πιο δυσφημισμένα ροφήματα των εορτών, μιας και τα υλικά του είναι γεμάτα χοληστερόλη και κινούνται στα όρια της διατροφικής ασφάλειας. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται κανείς να είναι λάτρης των αβγών, της ζάχαρης και της κρέμας ώστε να αντιληφθεί την μοναδική προσωπικότητα που κρύβει μέσα του ένα ποτήρι του κρεμώδους αφεψήματος.

photo: labelle-vie@Flickr
photo: labelle-vie@Flickr

Ετυμολογικά, η λέξη “eggnog” έχει ενδιαφέρον. Πιστεύεται ότι το τελικό πρόθεμα “nog” προέρχεται από το “noggin”, το οποίο ήταν μία ξύλινη σκαλιστή κούπα μέσα στην οποία έπιναν ζεστά ποτά στις ταβέρνες της Μεσαιωνικής Αγγλίας. Η κατανάλωση του eggnog κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων κρατάει από τις αρχές του 17ου αιώνα, ενώ τον 18ο αιώνα υπήρξε αγαπημένο ρόφημα της Αγγλικής αριστοκρατείας, ιδίως όταν σε αυτό προσέθεταν ρούμι.

Αιώνες αργότερα το eggnog συνεχίζει να συγκινεί τα πλήθη στις μέρες μας, κυρίως σε Αμερική και Καναδά, ενώ οι παραλλαγές του είναι πολλές. Η παρασκευή του είναι γρήγορη και αν καταφέρετε να δώσετε στα χτυπημένα αβγά μία ωραία αφρώδη υφή πριν προσθέσετε το ζεστό γάλα, τότε θα πετύχετε ένα λαχταριστό, πλούσιο και κρεμώδες ελιξίριο. Μεταξύ μας, τίποτα δε μπορεί να φτιάξει «κεφάλι» σε μία κυρία πιο εύκολα και γλυκά απ' ό,τι ένα απογευματινό eggnog με αλκοόλ, συνήθως brandy ή ρούμι, αν κι αυτό είναι προαιρετικό. Όμως ποια η ευχαρίστηση αυτές τις γιορτινές ημέρες χωρίς λίγο από τον «χυμό της χαράς»;

Υλικά (για 6-8 σερβιρίσματα):

  • 8 μεγάλα φρέσκα αβγά - ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια
  • ¾ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 φλυτζάνια γάλα πλήρες
  • ½ φλυτζάνι κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια
  • καμιά δεκαριά «κουμπάκια» κάρδαμο
  • 1 φλυτζάνι brandy (Μπορείτε να επιλέξετε εσείς την ποσότητα του αλκοόλ, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλετε το eggnog σας. Προσωπικά, θα άφηνα το άρωμα του brandy να «λάμψει». Μπορείτε επίσης να το αντικαταστήσετε με μαύρο ρούμι ή με λικέρ μαστίχας)
  • 1 φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο για γαρνίρισμα

Παρασκευή:

Photo:natalika_berlin/Flickr
Photo:natalika_berlin/Flickr

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε γρήγορα στο μίξερ τους κρόκους των αβγών μέχρι να αποκτήσουν παχιά και κρεμώδη υφή. Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε ξανά στην γρήγορη ταχύτητα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί ένα πολύ ελαφρύ μίγμα (περίπου 3-5 λεπτά). Προσθέστε το αλάτι και, αφού το χτυπήσετε άλλη μία φορά με πιο αργή ταχύτητα ώστε να «δέσουν» τα υλικά, βάλτε το στην άκρη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να «δέσουν» κι αυτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν θα δείτε να δημιουργούνται αφράτες, δύσκαμπτες μυτούλες κάθε φορά που θα αφαιρείτε τους αναδευτήρες του μίξερ.

Photo:Ree Drummond/The Pioneer Woman/Flickr
Photo:Ree Drummond/The Pioneer Woman/Flickr

Σε μια κατσαρόλα θερμάνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το κάρδαμο. Μην το αφήσετε να βράσει και, όταν αρχίσουν να εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες, αφαιρέστε το κάρδαμο. Χτυπήστε ελαφρά το ζεστό γάλα στο μίγμα των κρόκων, προσθέστε τα χτυπημένα ασπράδια και το brandy και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα.

Photo: meteoritestrike!/Flickr
Photo: meteoritestrike!/Flickr

Σερβίρετε σε φλυτζάνια και πασπαλίστε την κορυφή της κρέμας με μια γενναιόδωρη ποσότητα φρεσκοτριμμένου μοσχοκάρυδου. Μη τσιγκουνευτείτε το μοσχοκάρυδο. Αν βρίσκεται εδώ και καιρό στο πίσω μέρος του ντουλαπιού που κρατάτε τα μπαχαρικά σας, ιδού η τέλεια ευκαιρία να επενδύσετε σε ένα καινούριο βαζάκι!

Photo: Ree Drummond/The Pioneer Woman/Flickr
Photo: Ree Drummond/The Pioneer Woman/Flickr

Απολαύστε το ρόφημα ζεστό. Προσοχή! Για την παρασκευή του eggnog, oι κρόκοι και τα ασπράδια των αβγών δεν είναι μαγειρεμένα. Καλό είναι οι έγκυμονούσες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εύθραυστη υγεία, να το αποφύγουν.

*Ο Παύλος Γεωργιάδης είναι εθνοβιολόγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'