Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το Αλεξανδρινό αρρώστησε κιόλας;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄ΒοήθειεςΑλεξανδρινό, Ποϊνσέτια, λουλούδια, Χριστούγεννα, πότισμα

Τo Αλεξανδρινό μου, που το 'χω μόλις μία εβδομάδα και δεν είναι δίπλα σε θερμαντικό σώμα στο σπίτι, χάνει με ταχύ ρυθμό τα φύλλα του, έχουν μείνει λιγότερα από μισά. Πώς μπορώ να το φροντίσω;

photo: lordv@Flickr
photo: lordv@Flickr

Απάντηση

Αγαπητή bostanista,

Η πτώση φύλλων μπορεί να οφείλεται, πέραν της γειτνίασης με θερμαντικό σώμα, σε:

  • Έκθεση σε παγωνιά ή ψυχρά ρεύματα. Η γειτνίαση με τζάμι που μεταφέρει την παγωνιά της νύχτας μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη πτώση των φύλλων.
  • Η έλλειψη νερού ή το υπερβολικό πότισμα μπορούν να φέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα. Προσέχουμε να μην έχει γεμίσει το πιατάκι της γλάστρας με νερό.
  • Το αλεξανδρινό να έχει αγοραστεί από τα πρώτα που βγαίνουν στην αγορά, οπότε πρόκειται για φυσιολογική φθορά μετά από ένα μήνα παραμονής σε εσωτερικό χώρο σε συνδυασμό με τους παραπάνω παράγοντες.
  • Όμως λάβετε επίσης υπόψη ότι πιθανώς να είχε ταλαιπωρηθεί πριν ή να αντιδρά στις διαφορετικές συνθήκες με το φυτώριο που το αγοράσατε. Αυτά τα ριζώνουν συνήθως στην Ολλανδία, τα αναπτύσσουν σε χώμα μεγέθους ενός μικρού ποτηριού και τα μεταφυτεύουν στο γλαστράκι που το αγοράζετε εσείς χωρίς να έχουν ριζώσει καλά (ειδικά τα μικρά αλεξανδρινά). Ψάξτε τις ρίζες του να δείτε αν είναι αναπτυγμένες.

Πάντως, στις δυο πρώτες περιπτώσεις, διορθώνουμε τις παράγοντες πτώσης των φύλλων, στην τρίτη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε ένα πιο φρέσκο από το φυτώριο και να ακολουθήσουμε τις γενικές οδηγίες  που δώσαμε στο σχετικό άρθρο "Αγαπημένο μου Αλεξανδρινό...".

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'