Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού: όσα είδαμε και δοκιμάσαμε

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΦεστιβάλ Μελιού, μέλι, έλληνες παραγωγοί, ελληνικά προϊόντα, έκθεση, συνέδριο, μελισσοκομία

Τούτες είναι οι χαρές του γνήσιου bostanista: Εκθέσεις, πρωτότυπα προϊόντα, παραγωγοί, δοκιμές. Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Φάληρο, το 7ο φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και κράτησε για 3 μέρες, ως την Κυριακή. Ε, το πέρασμα επιβεβλημένο!

Το βραβευμένο βιολογικό μέλι «Αμοργιανό» του Παναγιώτη Μαρούλη
Το βραβευμένο βιολογικό μέλι «Αμοργιανό» του Παναγιώτη Μαρούλη

Παραγωγοί περισσότεροι από 250, από τη Βυτίνα και την Κρήτη ως την Ηλεία, τη Ροδόπη και την Ικαρία, κάθε περιοχή με τις δικές της χαρακτηριστικές ποικιλίες, θυμαρίσιο, από ρείκι (ναι, εκείνο το κοκκώδες που θες να το αλείψεις σε ψωμί αυτοστιγμεί), ελάτης και πόσα ακόμα. Μέλια αγνά, ποιοτικά, κάποια ΠΟΠ και άλλα με το πολυπόθητο αυτοκόλλητο των Great taste Awards, των βρετανικών “Όσκαρ της γεύσης”, σημάδι πως τα κατάφεραν περίφημα και σε δοκιμές εκτός συνόρων. 

Το μέλι της οικογένειας Κοπανέζου από την Κω
Το μέλι της οικογένειας Κοπανέζου από την Κω

Για τους μυημένους και φιλοπερίεργους υπήρχαν και παρουσιάσεις σχετικά με τον “τρύγο” των μελισσών καθώς και κρίσεις-βαθμολογίες ελληνικών μελιών συνδυασμένα με γευσιγνωσίες. Παράλληλα, για τους επαγγελματίες, έτρεχε το 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο και γαστρονομικές παρουσιάσεις.

Στριφογυριστό παστέλι "Εκ Πακτίας", από την Πάρο
Στριφογυριστό παστέλι "Εκ Πακτίας", από την Πάρο

Για μας, τους λιχούδηδες, οι πάγκοι περίμεναν γεμάτοι. Πρόθυμοι εκθέτες πρόσφεραν δείγμα από τα μέλια τους - όλα έξοχα, καθένα με τη χάρη του - μα και εδώδιμα που αξιοποιούν το ποιοτικό μέλι με πρώτο λόγο στα παστέλια. Κηραλοιφές, βασιλικός πολτός, μέλια με κηρήθρα μέσα μα και παραδοσιακά εδέσματα της κάθε περιοχής - νόστιμο συμπλήρωμα στην... κολλητική έκθεση.

Κηραλοιφές "Εκ Πακτίας", από την Πάρο
Κηραλοιφές "Εκ Πακτίας", από την Πάρο

Κι επειδή, ενίοτε, εν τω πολλώ το ευ, τούτη η έκθεση ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσουμε παραγωγούς και ποικιλίες μελιού που σκοπεύουμε, μετά από λίγη έρευνα παραπάνω, να γεμίσουν τα ιντερνετικά κιτάπια των bostanistas. Το βαμβακόμελο, ας πούμε, μέλι ανοιχτόχρωμο, που ασπρίζει όσο κρυσταλλώνει. Συχνά οι μελισσοκόμοι το χρησιμοποιούν για την παραγωγή μελισσοτροφών μα είναι τόσο ανάλαφρο και ευχάριστο στη γεύση που σίγουρα πρέπει να δοκιμαστεί από όλους μας, έστω άπαξ. Ή το μέλι με αρκουδόβατο, ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί σαν φυτικό φάρμακο για την χαλάρωση των μυών, του ρευματικού πόνου, ως διουρητικό, εφιδρωτικό, διεγερτικό και προσφέρει έναν σωρό ωφέλη και στο μέλι που παράγεται.

Δοκιμές και πάλι δοκιμές
Δοκιμές και πάλι δοκιμές

Θα επανέλθουμε σε αυτά αναλυτικά, παρουσιάζοντας τους πιο ενδιαφέροντες από τους παραγωγούς. Περισσότερα για το φεστιβάλ και τους παραγωγούς στην επίσημη σελίδα του, greekhoneyfestival.gr.

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'