Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μικρά αμυγδαλωτά με φλούδα μανταρινιού

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςαμυγδαλωτά, μανταρίνια, κονιάκ, τσίπουρο, αμυγδαλόιψιχα, ζάχαρη

Αυτά τα μικροσκοπικά αμυγδαλωτά μπαλάκια τα δοκίμασα για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια σε σπίτι χιώτικο και ενθουσιάστηκα γιατί είναι ένα φίνο γλυκό με υπέροχο άρωμα χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχουν οι φλούδες μανταρινιού. Ταυτόχρονα είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά χάρη στα αμύγδαλα, ενώ δεν περιέχουν άλλες λιπαρές ουσίες εκτός από τα έλαια των αμυγδάλων. Προαιρετικά, εφόσον δεν πρόκειται να τα φάνε παιδιά, προσθέτουμε λίγο αλκοόλ που δίνει ακόμα μεγαλύτερο βάθος στη γεύση τους.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Γίνονται γρήγορα και πανεύκολα, είναι ένα ωραίο κέρασμα και ένα πολύ ευπρόσδεκτο δώρο, ιδανικό τώρα, στις γιορτές. Αν μάλιστα βρείτε χιώτικα μανταρίνια, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο, αφού έχουν άρωμα και γεύση γεμάτη νοσταλγία. Ανάλογη φινέτσα έχουν και τα αμυγδαλωτά με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Τα κάνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μερικές φορές μάλιστα ανακατεύω φλούδες από διάφορα εσπεριδοειδή, λεμόνια, πορτοκάλια και περγαμόντο, όταν είναι η εποχή του.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Υλικά
(για περίπου 35 κομμάτια ή 60 πολύ μικρά)

  • 5 μανταρίνια, βιολογικά και ακέρωτα, μόνο τη φλούδα
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. αμύγδαλο ψίχα
  • λίγο κονιάκ ή άλλο αλκοολούχο, π.χ. λικέρ εσπεριδοειδών, ακόμα κι ένα απαλό τσίπουρο
photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Ξεφλουδίζω τα μανταρίνια και βράζω τις φλούδες μέχρι να μαλακώσουν. Τις αφήνω στο σουρωτήρι να στραγγίξουν εντελώς και να κρυώσουν και τις χτυπάω στο μπλέντερ μέχρι να λιώσουν.  Κατόπιν χτυπάω στο μπλέντερ πολύ καλά τα αμύγδαλα. Τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα μαζί με τον πολτό των μανταρινιών και τη ζάχαρη, προσθέτω λίγο κονιάκ και αφήνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη κολλήσει το μείγμα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Μόλις αναμειχθούν καλά και γίνει ένας ενιαίος πολτός, κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω στην άκρη. Όταν το μείγμα κρυώσει, πλάθω μικρά μπαλάκια και τα βουτάω ένα-ένα σε ζάχαρη κρυσταλλική για να αποκτήσουν κρούστα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Τιπς:

Για να μην κολλάει το μείγμα στις παλάμες, κάθε τόσο βρέχω τα χέρια με νερό.

Εκτέλεση

*Στύβω τη σάρκα των μανταρινίων και, αν δεν πιούμε αμέσως τον χυμό, τον βάζω σε παγοθήκες, έτσι έχω έτοιμα αρωματικά παγάκια.
* Η καστανή ζάχαρη τους ταιριάζει επίσης, δίνει όμως λίγο διαφορετική κατεύθυνση στη γεύση τους ενώ η λευκή αφήνει καθαρά τα αρώματα του μανταρινιού.
* Εναλλακτικά βουτάω τα αμυγδαλωτά σε λιωμένη σοκολάτα.
* Αυτό το μείγμα το έχω χρησιμοποιήσει, επίσης, ως βάση για ταρτάκια (πιέζω το μείγμα μέσα σε μικρές φόρμες μέχρι να πάρει το σχήμα τους), τα οποία στη συνέχεια τα γεμίζω με κρέμα λεμονιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'