Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σοκολάτα-πορτοκάλι: τάρτα ακαταμάχητη

της Έφης Κωδωνά Συνταγέςτάρτα, σοκολάτα, κανέλα, πορτοκάλι, κρέμα πορτοκάλι, ξύσμα πορτοκαλιού

Το πορτοκάλι απογειώνει ό,τι κι αν συνοδεύει: από το κοινό κέικ φόρμας, τις κρέμες ψυγείου ως και τα μπελαλίδικα σιροπιαστά γλυκά όπου ο χυμός του, βρασμένος με κάμποση ζάχαρη, δίνει το πιο αρωματικό σιρόπι. Μα το μεγάλο του πάθος είναι η σοκολάτα, συνδυασμός φίνος και πάντα πετυχημένος. Αποφάσισα να τον δοκιμάσω κάπως αλλιώτικο, σε μια τάρτα με σοκολατένια βάση και μυρωδάτη κρέμα πορτοκάλι.

photo: Έφη Κωδωνά
photo: Έφη Κωδωνά

Για τη βάση:

  • 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και ετοιμάζουμε γλυκιά βάση τάρτας. Την ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C.

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς και αδειάζουμε το μίγμα στην τάρτα. Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 °C.

Για την κρέμα πορτοκάλι:

  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1½ φλυτζ. ζάχαρη
  • 6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 φλυτζ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Τοποθετούμε τα υλικά σε κατσαρολάκι και σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Τοποθετούμε την κρέμα πορτοκάλι πάνω από την τάρτα με τη σοκολάτα, την αφήνουμε να κρυώσει και την τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να έρθει η ώρα να σερβίρουμε. Όσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο, τόσο πιο σφιχτή θα προκύψει η κρέμα.

*Η Έφη Κωδωνά είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Έφης Κωδωνά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'