Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα εύκολα κιμαδοπιτάκια της γιορτής

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςφύλλο, φύλλο κρούστας, κιμάς, κρεμμύδι, καρότο, πατάτα, ψωμί, τυρί, μεζές, Χριστούγεννα

Νόστιμα, μικρά κιμαδοπιτάκια σε ρολάκια, ιδανικά για έναν γιορτινό μπουφέ, για το πάρτυ ή για να συνοδέψουν το ποτό ή το απεριτίφ. Συνταγή εύκολη και χιλιοδοκιμασμένη, κατά την περίοδο των γιορτών θα σας φανεί σίγουρα χρήσιμη...

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

(για 35 ρολάκια)

Υλικά

  • 5 φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 1 κρόκο αυγού

Για τη γέμιση:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 gr κιμάς (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
  • 1 μικρή ντομάτα
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι
  • 1 φλ. τριμμένη ψύχα απο μπαγιάτικο ψωμί
  • 100 gr τυρί τσένταρ τριμμένο

Προετοιμασία

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τρίψτε το καρότο και την πατάτα στον χοντρό τρίφτη. Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέστε το καρότο και την πατάτα και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε τα να χλιαρίνουν.

Περάστε τη ντομάτα από τον τρίφτη ή ξεφλουδίστε την και πολτοποιήστε την στο multi. Βάλτε τον κιμά σε ένα μπωλ, προσθέστε τη σύβραση των λαχανικών, τη ντομάτα, τα μπαχαρικά, το αλάτι, την τριμμένη ψίχα του ψωμιού, το τυρί και αναμείξτε. Πλάστε μπαστουνάκια με πάχος περίπου 2 δάχτυλα.

Απλώστε ένα φύλλο κρούστας στην επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείψτε το με ελαιόλαδο. Στη φαρδύτερη άκρη του βάλτε στη σειρά μερικά από τα μπαστουνάκια της γέμισης. Τυλίξτε σε ρολό και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε σε κομμάτια μήκους περίπου 4 εκ.

Τοποθετήστε τα ρολάκια όρθια μέσα σε ένα ταψάκι το οποίο έχετε προηγουμένως αλέιψει με λίγο λάδι. Χτυπήστε το αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείψτε τα ρολάκια. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσουν.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Σερβίρετε τα ζεστά. Μπορείτε να τα γαρνίρετε και με μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας.

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'