Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Λαζάνια με τα νόστιμα της Μάνης μέσω Σικελίας

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Easy Bake: το θαύμα των φετινών Χριστουγέννων

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταΜύλοι Αγίου Γεωργίου, Easy Bake, αλεύρι, έλληνες παραγωγοί, προϊόντα, κέικ, τσουρέκι, ψωμί, μελομακάρονα, κουραμπιέδες

Κάποιοι ετοιμάζουν γράμματα για τον Άγιο Βασίλη, άλλοι αρχίζουν τις υποσχέσεις λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς (new year's resolution - σε άριστα ελληνικά), εγώ δηλώνω από τώρα πλήρης, το πήρα το δώρο μου για τις φετινές γιορτές. Απροσδόκητα μεν αλλά με χαρά μεγάλη, καθότι μου το χάρισαν οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου: εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν σε καλόγουστα σακουλάκια μίγματά τους για μάφινς, τσουρέκι, ψωμί πολύσπορο, ζύμη πίτσας και τα, άκρως επίκαιρα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το μίγμα, προσθέτεις νερό, λάδι, ίσως αυγό και φουρνίζεις. Τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα. Η ίδια διαδικασία ισχύει για όλα, άντε το ψωμί να σε παιδέψει λίγο ακόμα γιατί θέλει 20 λεπτά υπομονής να φουσκώσει. Ως προς την παρασκευή όμως, όλα τους σωστό παιχνιδάκι.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Ακόμα και οι αρνητές του χειροποίητου, που δεν μπαίνουν στην κουζίνα ούτε για να ετοιμάσουν καφέ, ε, τις γιορτές όλο και κάτι θα σκαρώσουν. Μα ένα κέικ, μα μελομακάρονα για χάρη της παρέας ή της φαμίλιας, η λασκάδα των ημερών σε σπρώχνει προς το ζύμωμα. Άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι, όμως με τούτα τα μίγματα μη φοβάσαι, δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Την περασμένη Τετάρτη έγινε η γνωριμία μας, σε ένα κάλεσμα στο εργοστάσιο της οικογένειας Λούλη (τούτο είναι το επώνυμό τους) με αφορμή τα μαγικά τους σακουλάκια, για μαγείρεμα και περιήγηση στις ωραίες τους εγκαταστάσεις. Προσκεκλημένοι όσοι ασχολούνται με τα της κουζίνας, δημοσιογράγοι, bloggers, μάγειροι... Μετά από έναν χαλαρό καφέ και μερικά (μάλλον μπόλικα) μπισκότα έφτασε η ώρα της πράξης. Σε έναν καλοστημένο πάγκο, με τα υλικά αραδιασμένα σε πλήρη ετοιμότητα, έξι από τους καλεσμένους δοκίμασαν να φτιάξουν μάφινς, κουραμπιέδες, ψωμί, ζύμη πίτσας και μελομακάρονα, μόλις τέλειωναν χτυπούσαν κουδουνάκι. Δεν πέρασαν πάνω από 10 λεπτά και όλες οι ζύμες ήταν έτοιμες στα μπολ, απόδειξη τρανή πως τα easy bake είναι η χαρά του πρωτόπειρου και φοβισμένου.

Ιωάννα Σταμούλου και Ανδρέας Λαγός ζυμώνουν: μάφινς σοκολάτας και κουραμπιέδες αντίστοιχα / photo: Δημήτρης Μπούτος
Ιωάννα Σταμούλου και Ανδρέας Λαγός ζυμώνουν: μάφινς σοκολάτας και κουραμπιέδες αντίστοιχα / photo: Δημήτρης Μπούτος

Πρώτη των πρώτων ασφαλώς η κυρία sweetly.gr (λέγε με και Ιωάννα Σταμούλου) που έφτιαξε τα κεκάκια της στο άψε-σβήσε.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Αφού τα αδέρφια Λούλη, Εύη και Νίκος, - έβδομη γενιά, παρακαλώ, στα ηνία της εταιρείας - μας εξήγησαν πώς και γιατί κατέληξαν να λανσάρουν την γκάμα των easy bake, περάσαμε στο ζουμερό στάδιο της δοκιμής. Ένας μπουφές λιγουρευτός, γεμάτος από τσουρέκια με σοκολάτα, κεκάκια, μελομακάρονα, ψωμιά, τούρτες σοκολατένιες και μπόλικα αλμυρά μεζεδάκια για τον γνωστό κύκλο (γλυκό-αλμυρό-γλυκό), όπου δοκιμάσαμε ό,τι ετοιμάζεται από τα προϊόντα τους. Όλα έξοχα.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις. Εντυπωσιακές, με τα μηχανήματα να δουλεύουν στα μάξιμα, αφού τούτη η μονάδα, στο Κερατσίνι, έχει δυναμικότητα άλεσης 300 τόνων το 24ωρο. Αλεύρι μπόλικο, όχι αστεία.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Μα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν στην αρχή και το τέλος της ξενάγησης. Ο χώρος που έγιναν τα μαγειρέματα φέρει την ονομασία “σχολή αρτοποιίας”, διόλου αυθαίρετα. Ένα φινετσάτο εργαστήριο που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με άνετες καρέκλες στημένες αμφιθεατρικά, με μηχανήματα ζηλευτά, τελευταίας κοπής. Προορίζεται κυρίως για σπουδαστές που θέλουν να τελειοποιήσουν όσα γνωρίζουν σχετικά με τις τεχνικές αρτοποίησης και ζαχαροπλαστικής, την τεχνολογία των τροφίμων και τη διοίκηση μιας σχετικής επιχείρησης, π.χ. ενός αρτοποιείου. Χαρακτήρας μη κερδοσκοπικός: τα μισά έσοδα για βελτίωση της σχολής, τα άλλα μισά σε κοινωφελείς οργανισμούς. 

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Και ένα μουσείο-θησαυρός, στο ισόγειο του κτιρίου, συλλογή αντικειμένων που ξεκίνησε από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα: μυλόπετρες, χειρόμυλοι, παλιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης δίπλα σε φωτογραφίες και συναφή έργα τέχνης. Και ένα μεγάλο τραπέζι όπου οι μικροί επισκέπτες - μαθητές κυρίως - μπορούν να ζυμώσουν ακούγοντας πολλά και ενδιαφέροντα. Ελεύθερη είσοδος για χάρη των πιτσιρίκων, στις σελίδες alevri.com και loulismills.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες αναλυτικές.

photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Του λόγου μου, δοκίμασα το μίγμα για τα κεκάκια αμέσως μόλις γύρισα σπίτι, δεν έμεινε ψίχουλο. Πέτυχαν, φούσκωσαν, μέσα σε μισή ώρα είχα τελειώσει με ζύμωμα και ψήσιμο (μη σας πω και πλύσιμο σκευών). Χρειάζομαι άμεσο ανεφοδιασμό - επόμενα στη σειρά της δοκιμής τα περιζήτητα των ημερών, μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Υ.Γ.: Επειδή ως λιχούδης αδύνατον να συγκρατηθώ, ιδού ένα δείγμα του λαχταριστού μπουφέ:

Λευκά μάφινς με κοματάκια σοκολάτας / photo: Δημήτρης Μπούτος
Λευκά μάφινς με κοματάκια σοκολάτας / photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος
Αφράτα τσουρέκια φτιαγμένα με αλεύρι easy bake / photo: Δημήτρης Μπούτος
Αφράτα τσουρέκια φτιαγμένα με αλεύρι easy bake / photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα στον μπουφέ, στολισμένο με μινιατούρες συσκευασίες της εταιρείας / photo: Δημήτρης Μπούτος
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα στον μπουφέ, στολισμένο με μινιατούρες συσκευασίες της εταιρείας / photo: Δημήτρης Μπούτος

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'