Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γλυκόξινες σαρδέλες α λα βενετσιάνα

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςΒενετία, σαρδέλα, αλίπαστα, γλυκόξινο, κρεμμύδια, κουκουνάρι, σκόρδο, πιπεριές

Το τρίτο Σάββατο κάθε Ιουλίου στη Βενετία γίνεται μια μεγάλη γιορτή, πάνω στο μικρό νησάκι Τζιουντέκα. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στον Ευλογημένο Λυτρωτή (Santissimo Redentore), που έσωσε την πόλη από την επιδημία πανούκλας του 1575. Η επιδημία κράτησε δύο χρόνια και σκότωσε πάνω από 50,000 κατοίκους. Για να ευχαριστήσουν τον Θεό για την σωτηρία τους, οι Βενετσιάνοι ανέθεσαν στον διάσημο αρχιτέκτονα Andrea Palladio να χτίσει στο μικρό νησάκι Τζιουντέκα μια εκκλησία αφιερωμένη στον Ευλογημένο Λυτρωτή της Γαληνοτάτης.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Ένα από τα πιάτα που σερβίρονται στην γιορτή του Ευλογημένου Λυτρωτή είναι γλυκόξινες σαρδέλες (Sarde in Saor). Αυτό είναι το πιάτο μας σήμερα, με κάποιες παραλλαγές στην παραδοσιακή βενετσιάνικη συνταγή. Saor στη βενετσιάνικη διάλεκτο σημαίνει «νοστιμιά». Το πιάτο είναι πιάτο των ψαράδων, είναι πανεύκολο και κρατάει για μια δυο μέρες χωρίς ψυγείο. Εξάλλου τρώγεται κρύο, συνοδευόμενο από πολέντα. Η συνταγή που προτείνω σήμερα είναι διαφορετική σε ορισμένα σημεία. Η σαρδέλα δεν είναι τηγανητή αλλά ελαφρώς αλίπαστη. Αντί για ξύδι χρησιμοποιώ λευκό κρασί, ενώ έχω προσθέσει σκόρδο, τσίλι και μαϊντανό. Το πιάτο είναι πανεύκολο, η μοναδική δυσκολία είναι το φιλετάρισμα της σαρδέλας, στο οποίο χρειάζεται προσοχή και σεβασμός στο ψαράκι. Πάμε, λοιπόν, να γευθούμε τις πεντανόστιμες βενετσιάνικες σαρδέλες.  

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Υλικά

  • 300 γραμμάρια φρέσκιες σαρδέλες
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1 κούπα χοντρό αλάτι
  • 2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 3 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ¼  κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα σταφίδες
  • ½ κούπα κουκουνάρι

Εκτέλεση

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και πετάμε τα κεφάλια. Τοποθετούμε τις σαρδέλες σε ένα δοχείο και από επάνω απλώνουμε το χοντρό αλάτι. Αφήνουμε να «ψηθούν» για μία ώρα.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Σε ένα τηγάνι με βαθύ πάτο τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το κουκουνάρι και μετά προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τις πιπεριές τσίλι, τις σταφίδες και το λευκό κρασί.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Αφήνουμε το μίγμα να «βράσει» μέχρι να εξατμισθεί τελείως το λευκό κρασί, ανακατεύοντας συχνά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ηρεμήσει, χωρίς να κρυώσει. Προσοχή στο αλάτι αφού τα ψαράκια θα είναι ηπίως αλίπαστα.

Σερβίρισμα

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Στη συνέχεια φιλετάρουμε τις σαρδέλες και τις σερβίρουμε τοποθετώντας τις επάνω στο χλιαρό μίγμα. Έτσι το ηπίως αλίπαστο ψαράκι ολοκληρώνει το ψήσιμό του. Συνοδεύστε το με φρέσκο λευκό ψωμί και κάντε μια μικρή «βούτα» στο παρφουμαρισμένο ελαιόλαδο που αναδύεται από το μίγμα. Δεν περιγράφεται! Για συνοδεία προτείνω ένα δροσερό (8 βαθμοί) σαββατιανό.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'