Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πάστα φλόρα με αλεύρι που ευεργετεί

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςεπιδόρπιο, γλυκά, τάρτα, πάστα φλόρα, μαρμελάδα, μαρμελάδα βερίκοκο, αλεύρι ντίνκελ, γλουτένη

Απογευματάκι και τι καλύτερο από έναν καφέ ή ένα τσάι παρέα με ένα γενναίο κομμάτι σπιτικό γλυκό. Αυτή τη φορά σκέφτηκα να φτιάξω πάστα φλόρα, με την αγαπημένη μου μαρμελάδα βερίκοκο, το τελευταίο βαζάκι που απέμεινε από την καλοκαιρινή σοδειά.

Photo: leave-room-for-dessert.blogspot.com
Photo: leave-room-for-dessert.blogspot.com

Για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα θα χρησιμοποιήσω αλεύρι ντίνκελ και καστανή ζάχαρη. Πρόκειται για αλεύρι με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Συγκεκριμένα το ντίνκελ είναι αρχαίος σπόρος σιταριού, το οποίο έχει την πρωταρχική «καλή» γλουτένη (όπως μας πληροφορεί η κυρία Σταυράκη από το κατάστημα βιολογικών προιόντων στην Αγία Μαρίνα). Τα προϊόντα που είναι φτιαγμένα με αλεύρι ντίνκελ είναι κατάλληλα για άτομα που είναι ευαίσθητα στη γλουτένη αλλά και ωφέλιμα για όλους μας. Επίσης είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσετε τα συνηθισμένα αλεύρια με αυτό, αφού δεν απαιτείται καμμιά αλλαγή στη συνταγή που θέλετε να φτιάξετε.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 βανίλια
  • 2 κ. σούπας κονιάκ
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 3,5 κούπες αλεύρι ντίνκελ άσπρο (τύπου 10-50) - περίπου 400 γραμμ.
  • 2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (κοφτά)
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
  • 500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους, το κονιάκ, τη βανίλια και στη συνέχεια σιγά-σιγά το αλεύρι, αφού προηγουμένως έχουμε χαμηλώσει την ταχύτητα του μίξερ. Μόλις η ζύμη ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της λεκάνης είναι έτοιμη (προσοχή μη την ζυμώσετε πολύ). Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα από βιολογικό λεμόνι.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Στο μεταξύ στρώνουμε ένα ταψάκι (No 28) με λαδόκολλα και ζεσταίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφού κρατήσουμε ένα μικρό κομματάκι για να φτιάξουμε τα κορδονάκια που αποτελούν το διακοσμητικό μέρος, την στρώνουμε στο ταψί πιέζοντας με τα δάχτυλα ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα 2/3 από τα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα την μαρμελάδα, στρώνουμε τη ζύμη στα τοιχώματα ώστε να είναι λεία και όμορφη και πάνω στον πάγκο πλάθουμε κορδονάκια με τη ζύμη που έχουμε κρατήσει.

Photo: leave-room-for-dessert.blogspot.com
Photo: leave-room-for-dessert.blogspot.com

Αυτά τα κορδονάκια τα βάζουμε πάνω στην μαρμελάδα ξεκινώντας απο τη μία άκρη του ταψιού ως την άλλη, αφήνοντας κενά ώστε να δημιουργηθούν μικρά τετραγωνάκια όταν θα στρωθεί αντίθετα και η δεύτερη σειρά από κορδονάκια. Αλείφουμε τα μέρη της τάρτας (όπου υπάρχει ζύμη) με τον κρόκο αυγού αφού τον αραιώσουμε ελαφρά με λίγο νεράκι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για περίπου 40 λεπτά.

Νηστίσιμη εκδοχή:
Nα χρησιμοποιήσουμε φυτικό βούτυρο (ένα πακετάκι των 250 γραμμαρίων) και αντί για δύο κρόκους αυγού να προσθέσουμε περίπου 80 γραμμάρια από χυμό πορτοκαλιού. Επίσης αποφεύγουμε να αλείψουμε τη ζύμη με αυγό πριν την ψήσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'