Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τυρόπιτα αφράτη με ένα, δύο, τρία τυριά

της MamaTsita Συνταγέςτυρόπιτα, σφολιάτα, τυριά, φέτα, ανθότυρο, αυγά

Όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι (το πάλαι ποτέ δηλαδή) θυμάμαι πως από την τυρόπιτα έτρωγα μόνο το φύλλο. Η γέμιση, η οποία ήταν συνήθως μόνο φέτα, δεν μου άρεσε. Γι' αυτό κι εγώ την ζούλαγα, έβαζα μέσα τα δάχτυλα μου και, παρόλο που τσουρουφλιζόμουν, πέταγα το τυρί «για να το φάνε τα πουλάκια» (έτσι έλεγα στη μάνα μου). Μετά τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους άλλαξε κι η γέμιση της τυρόπιτας. Η σκέτη τυρόπιτα με φέτα απέκτησε παρέα την κασερόπιτα και στη συνέχεια έκανε μια δυνατή φιλία με την τυρόπιτα τρία τυριά. Αυτή η τελευταία είναι που με τρέλαινε πάντα.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Μερικές φορές, μάλιστα, η μαμά μου, μού την έδινε μαζί με το μελάτο μου αυγό. Ναι, ναι! Μην απορείς! Ενώ όλες οι μανούλες τάιζαν τα παιδάκια τους ψωμάκι με αβγό μελάτο, εμένα η δικιά μου με τάιζε τυρόπιτα μ' αυγό μελάτο. Την έκοβε κομματάκια μέσα σε μια κούπα, έριχνε από πάνω το αυγό κι όταν ο κρόκος συναντούσε τη σφολιάτα εγώ γευόμουν ένα από τ' αγαπημένα μου πρωινά ή απογευματινά. Για να φτιάξεις αυτή την αφράτη και ζουμερή τυρόπιτα με τρία τυριά θα χρειαστείς:

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 200 γρ. τυρί φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • ¼ τυρί ημίσκληρο τριμμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζ. γάλα

Σ' ένα βαθύ μπολ ρίχνεις όλα τα τυριά και το πιπέρι κι ανακατεύεις καλά με τα χέρια σου για να ενωθούν μεταξύ τους. Σ’ ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος απλώνεις το ένα φύλλο σφολιάτας και τα τυριά. Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλο και περιχύνεις με το αυγό το οποίο έχεις χτυπήσει στο γάλα.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Μ’ ένα ξύλινο καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα, κάνε αρκετές τρύπες έτσι ώστε το μείγμα αυγό-γάλα να περάσει και μέσα στη γέμιση. Αυτό ήταν! Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή ώσπου η σφολιάτα να αποκτήσει ένα ωραιότατο χρυσαφί χρωματάκι.

photo: MamaTsita
photo: MamaTsita

Με αγάπη,
MamaTsita

Υ.Γ.: Έτσι όπως βγαίνει από τον φούρνο ζεστή, κι αν δεν σου είναι κόπος, φτιάξε κι ένα αυγό μελάτο, βάλ' το σε μια κούπα και πες μου αν σου άρεσε.

Η συνταγή είναι από το blog της MamaTsita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της MamaTsita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'