Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σεβίτσε με γαρίδες από τους δρόμους του Περού

του Νίκου Μορόπουλου Συνταγέςσεβίτσε, γαρίδες, λεμόνι, πιπεριές τσίλι, κόλιανδρος, μαϊντανός, σκόρδο

Από το 2008, με κυβερνητική απόφαση, η 28η Ιουνίου είναι η εθνική ημέρα του «Σεβίτσε» στο Περού. Αυτά γράφει σε ρεπορτάζ της 19 Ιουνίου 2008 η έγκριτη ισπανική εφημερίδα “El Pais”, που συμπληρώνει ότι το σεβίτσε είναι εθνικό πιάτο του Περού και μέρος της Πολιτιστικής του Κληρονομιάς.  Όπως έχεις ήδη καταλάβει, αγαπητή αναγνώστρια, η λέξη γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες, seviche (η ορθόδοξη γραφή) ή ceviche, ενώ σεβίτσε είναι η απόδοση με ελληνικούς χαρακτήρες.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Τι είναι λοιπόν αυτό το περίφημο πιάτο από το Περού; Είναι θαλασσινά και ψάρια «ψημένα» σε ένα όξινο και πικάντικο υγρό μίγμα με βάση το λεμόνι, ή και το λάϊμ, πιπεριές τσίλι, φρέσκο κολίανδρο, ντομάτα, και αλάτι. Το σεβίτσε είναι «φαγητό του δρόμου». Καροτσάκια με φρέσκα θαλασσινά και φιλεταρισμένα ψάρια ετοιμάζουν επι τόπου το σεβίτσε και το προσφέρουν στους πελάτες. Ένα σωστό σεβίτσε δεν χρειάζεται πάνω από πέντε λεπτά για να «ψηθεί». Επειδή το πιάτο είναι όξινο και πικάντικο, χρειάζεται συνοδευτικά που είναι γλυκά και απαλά. Έτσι έχουμε συνοδευτικά με βάση το αβοκάντο, ή τις πατάτες.

Σήμερα το σεβίτσε έχει γαρίδες από το Αιγαίο. Όπως θα δείτε είναι πανεύκολο, αρκεί τα θαλασσινά υλικά να είναι υψηλής ποιότητας.

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκιες γαρίδες
  • 1 κούπα χυμός λεμονιού
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • 2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • ¼ κούπα κολίανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ¼ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κύβους
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε οπωσδήποτε το εντεράκι. Ετοιμάζουμε όλα τα άλλα υλικά. Πέντε λεπτά πριν από το σερβίρισμα τοποθετούμε το λεμόνι, τις τσίλι πιπεριές, το χοντρό αλάτι και το σκόρδο σε μια μεγάλη βαθιά πιατέλα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις γαρίδες, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Μετά από τρία λεπτά ανακάτεμα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να ηρεμήσουν για πέντε λεπτά πριν τα σερβίρουμε.

Σερβίρισμα

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Πρέπει να σας παρουσιάσω τα μέλη της παρέας η οποία παρατάχθηκε στο τραπέζι απέναντι από την πιατέλα με το σεβίτσε. Σε σύνολο έξι παρισταμένων, μόνο ένας (εγώ) είχε γευθεί σεβίτσε. Έκανα, λοιπόν, μια παρουσίαση και προσκάλεσα όλους να δοκιμάσουν. Αποτέλεσμα! Οι τέσσερις δοκίμασαν και τους άρεσε πολύ, δύο εκ των οποίων νέα παιδιά (παρήγορο αυτό). Ένας απείχε πλήρως ομολογώντας «δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά».

photo: Νίκος Μορόπουλος
photo: Νίκος Μορόπουλος

Ελπίζω να αρέσει και σε εσάς! Αν δε ανοίξετε και ένα ασύρτικο, θα σας αρέσει ακόμη περισσότερο.

Enjoy!

*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'