Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ζύμωμα στο χωριό και ψωμί όπως παλιά

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςζύμωμα, ψωμί, μαγιά, σουσάμι

Ψωμί όπως το ζύμωνε η μάνα, στη σκάφη ζυμώματος και με αλεύρι από τον μύλο. Βέβαια η μάνα ζύμωνε με προζύμι αλλά τώρα εδώ δεν υπάρχει και οι περισσότερες γυναίκες που ζυμώνουν (αν ζυμώνουν) χρησιμοποιούν μαγιά. Στο εξής θα απολαμβάνουμε τα πρωινά μας με φρέσκο ψωμί και τις νέες μου μαρμελάδες.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Για δυο φρατζόλες χρειαστήκαμε:

  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 500 ml χλιαρό νερό (ή όσο πάρει, όπως έλεγε κι η μάνα)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • σουσάμι

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ πιάτο βάλαμε λίγο από το μαλακό αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά και προσθέσαμε λίγο νερό ώστε να γίνει χυλός. Αυτό έμεινε για 15 λεπτά ώσπου φούσκωσε και παραλίγο να βγει από το πιάτο.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Στη σκάφη ζυμώματος κοσκινίσαμε το αλεύρι και ανοίξαμε ένα λακουβάκι στη μέση. Εκεί προστέθηκε το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύτηκαν όλα και προσθέσαμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Με δύναμη ο Θανάσης ζύμωσε για 10 λεπτά περίπου. Έγιναν δύο φρατζόλες οι οποίες μπήκαν σε ελαφρά λαδωμένο ταψί με μπόλικο σουσάμι, το αγαπημένο του.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Έμεινε για μια ώρα σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήθηκε για μια ώρα στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'