Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ταρτάκια - σωτήρες με κρέμα λεμονιού

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςταρτάκια, ζύμη, κρέμα λεμονιού

Το σενάριο γνώριμο: από πληθωρικότητα; λαχτάρα; μάλλον λαιμαργία, ένα από τα γλυκίσματα των τελευταίων ημερών έχει περισσέψει σε γενναίες ποσότητες. Αυτή τη φορά ο λόγος για τη λεμονάτη κρέμα της Αγλαΐας Κρεμέζη, που άπαξ και αναρτήθηκε στους bostanistas δεν έχει λείψει ούτε μέρα από το ψυγείο μας - μόλις αδειάσει το πρώτο βαζάκι ένα δεύτερο, μεγαλύτερο το αντικαθιστά. Αποτέλεσμα; Προχθές διαπίστωσα πως είχαν περισωθεί δύο βάζα γεμάτα με κρέμα που, αν δεν αξιοποιούνταν άμεσα, θα έπρεπε να πεταχτούν - ποτέ! Μία από τις απαράβατες αρχές του νοικοκυριού μας είναι πως επουδενί δεν πετάμε γλυκά, γιατί, απλούστατα, με αυτά φτιάχνουμε άλλα γλυκά. Χρέη σωτήρα ανέλαβαν τα πιο εύκολα ταρτάκια που έχουν επανειλημμένως γλιτώσει από βέβαιο πέταμα μαρμελάδες, σοκολατένιες κρέμες και άλλα γλυκά ή αλμυρά ξεχασμένα.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Τις οδηγίες για την αγγλικής καταγωγής λεμονάτη κρέμα τις έχει καταγράψει επιμελώς εδώ η Αγλαΐα Κρεμέζη. Απλή και μυρωδάτη, μπορείτε να την ετοιμάσετε χωρίς καθόλου κόπο και σίγουρα θα αξιοποιηθεί πολύ γρήγορα σε cheesecakes, αλειμμένη σε κουλουράκια, scones, φρυγανισμένο ψωμί και ασφαλώς ταρτάκια όπως αυτά:

Τα απαραίτητα

  • 1 και ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο (περίπου 125 γραμμ.)
  • 1 κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
  • 2 κ.σ. κρύο νερό

Αν ετοιμάσετε την κρέμα για πρώτη φορά, σαφώς προηγείται χρονικά της ζύμης. Φτιάξτε την από την προηγούμενη μέρα και καλυμμένη αφήστε την στο ψυγείο.

Για τις τάρτες
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς

Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, ζάχαρη και λίγο από το ξύσμα λεμονιού. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε ανακατεύοντας με τα χέρια μας μέχρι η τρόπον τινά ζύμη να θυμίζει μεγάλα ψίχουλα. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τον κρόκο του αυγού μαζί με τις δύο κουταλιές νερού και αδειάζουμε το υγρό μίγμα σ' εκείνο του πρώτου μπολ. Ζυμώνουμε ώσπου να σχηματιστεί ομοιόμορφη ζύμη σε μορφή μπάλας.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Την κόβουμε σε μικρότερες μπάλες, τις απλώνουμε σε πιτάκια με τα δάχτυλά μας και γεμίζουμε το σκεύος που συνήθως ψήνουμε μάφινς και μικρά κέικ. Ελλείψει αυτού, οι μικρές, μιας χρήσης αλουμινένιες θήκες θα μας βολέψουν περίφημα. Φουρνίζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι οι ζυμαρένιες βάσεις να ροδίσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού μοιράζουμε ισότιμα - ή και όχι - την κρύα κρέμα.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Αν περισσεύει κι άλλη, επαναλαμβάνουμε μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων! Με τον ίδιο τρόπο γλιτώνουμε, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες που έχουν ξεχαστεί στα πίσω-πίσω του ψυγείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'