Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νοέμβρης: στο μποστάνι με λιακάδα

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουμποστάνι, καλλιέργεια, χειμώνας, καλαμπόκι, πιπεριές, κολοκύθα, αστική κηπουρική

Ο Νοέμβριος φέτος φαίνεται να έχει πολλές ορέξεις και οι ηλιόλουστες μέρες του μάς χάρισαν λίγους καρπούς ακόμα. Σαν μια λιχουδιά ώστε με ακόμα πιο πολλή λαχτάρα και υπομονή να προσμένουμε το επόμενο καλοκαίρι.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Καλαμπόκι μωβ, υπέροχα γλυκός και σπάνιος καρπός. Δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικός αλλά είναι πολύ ανθεκτικός στην έντονη ξηρασία.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Φυσαλίς μωβ (Physalis ixocarpa), μια ακόμα όμορφη ποικιλία των φυσαλίς. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κίτρινο καρπό που έχουμε ξαναδείξει, αυτός ο καρπός είναι αρκετά μεγαλύτερος. Δεν είναι τόσο γευστικός εάν τον φάμε ωμό αλλά είναι ασύγκριτη η γεύση του όταν μαγειρευτεί ή όταν συνοδεύεται σε σάλτσες. Είναι πιο παραγωγικό φυτό αλλά λιγότερο ανθεκτικό σε σύγκριση με την κίτρινη φυσαλίς (Physalis peruviana).

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Πιπεριά μωβ, πολύ γλυκιά. Οι καρποί που έχουν χαρακτηριστικό μπλε ή μωβ χρώμα οφείλουν το χρώμα τους στη φυσική χρωστική ουσίας ανθοκυανίνη. Μια φυτοχημική, αντιτοξική ουσία ιδιαίτερα σπάνια και ωφέλιμη για την καλή υγεία και ευεξία του σώματος μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Πιπεριά σοκολάτα, γλυκιά με μοναδική γεύση. Λόγω του χρώματός της ελκύει τον ήλιο και ωριμάζει πολύ γρήγορα, ακόμα και με λίγο ήλιο, σε σύγκριση με άλλου χρώματος πιπεριές.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Πιπεριά μακρόστενη "Sigaretta Di Bergamo", γλυκιά και πολύ παραγωγική. Παραδοσιακή ποικιλία από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, όπου χρησιμοποιείτε σε σαλάτες, πάστες και πίτσες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Κολοκύθα μικρή, δίχρωμη. Διακοσμητική αλλά παραδοσιακά χρησιμοποιούταν για πολλές χρήσεις εξαιτίας της ανθεκτικότητάς της και του ιδιαίτερου σχήματος. Μετά από λίγο καθάρισμα μπορεί να γίνει ένα πανέμορφο παγούρι ή ακόμα και μια θήκη να φυλάμε τους σπόρους μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Πικρό πεπόνι (Kudret nari), ένας ιδιαίτερα πικρός καρπός από την Ινδία. εξωτικός, με ευεργετική επίδραση στην υγεία και ιδιαίτερα στην καρδιά.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Μια μικρή σοδειά ακόμα από αυτά που καθυστέρησαν να ωριμάσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'