Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καρυδόπιτα σερμπέτικη: όλα στο 8

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςκαρυδόπιτα, καρύδια, γλυκά, παράδοση, σιρόπι

Ούτε ενοχές, ούτε μετρημένες θερμίδες, ούτε υποκατάστατα. Καιρός για αμαρτίες και δεν θέλουμε κανείς να μας τις ξεπλύνει. Μη πάει ο νους σας στο κακό, για γευστικές αμαρτίες μιλάμε, για μπαμπάτσικα και μυρωδάτα γλυκά. Έτσι, όταν τις προάλλες πεθύμησα ένα σερμπέτικο, χειμωνιάτικο γλύκισμα, μια φράση γέμισε το μυαλό μου: ζεστή καρυδόπιτα. Αλλά όχι όποια κι όποια - αφράτη, ζουμερή και σιροπιασμένη όσο πρέπει. Καρύδια και πορτοκάλια είναι τώρα στα καλύτερά τους - κρίμα δεν είναι να μη τα εκμεταλλευτούμε; Η αγαπημένη μου συνταγή καρυδόπιτας είναι η "φουλ στο 8", θα καταλάβετε σύντομα σύντομα πώς και τι...

photo: dimitrasdishes.com
photo: dimitrasdishes.com

Για το κέικ θα χρειαστούμε:

  • 8 κ.σ. καρυδόψιχα τριμμένη (όχι πολύ ψιλή)
  • 8 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 8 κ.σ. ζάχαρη (κοφτές)
  • 8 αυγά - ξεχωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι - βιολογικό ή από τον κήπο μας
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μισό κ.γ. κοφτό κανέλα
  • ελάχιστο γαρίφαλο τριμμένο

Για το σιρόπι¨

  • 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 1 κομματάκι φλούδας πορτοκαλιού καλά πλυμένο

Για την επικάλυψη (προαιρετικά)

  • 200 γραμμ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • περίπου 100 γραμμ. καρύδι τριμμένο - όχι πολύ ψιλό

Ανακατεύουμε τη φρυγανιά, την καρυδόψιχα, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε καλά στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν, και στη συνέχεια τα ασπράδια μέχρι να προκύψει μαρέγκα σφιχτή.

Προσθέτουμε στο μίγμα με τη ζάχαρη και τους κρόκους αργά-αργά τα στερεά υλικά μας και στη συνέχεια ενσωματώνουμε τη μισή μαρέγκα ανακατεύοντας συνεχώς απαλά, για να μη ξεφουσκώσει το μίγμα. Όταν το μίγμα γίνει ομοιόμορφο, προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας συνεχώς με τον ίδιο τρόπο.

Όταν η ζύμη ομογενοποιηθεί, την στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί (No 28), πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι - που καλό είναι να εχουμε ετοιμάσει από πριν - και ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά, μέχρι πάρει χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και, αφού κρυώσει λίγο, το περιχύνουμε με ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι. Το αφήνουμε να σταθεί λίγο - όσο αντέξουμε, αλλά όσο περισσότερο τόσο καλύτερα - ώστε να απορροφήσει καλά το σιρόπι, στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και ιδού το ερώτημα: να το σερβίρουμε μόνο με καρύδια ή να το κάνουμε λίγο χειρότερο;

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι για τα χειρότερα, και αποφασίσατε να ετοιμάσετε σοκολάτα, κάντε τα εξής: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με την κρέμα γάλακτος, αφού την έχετε ζεστάνει ελαφρά, μέχρι να δημιουργηθεί γλάσο γυαλιστερό και ομοιόμορφο. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από την καρυδόπιτα και στη συνέχεια στολίζουμε με τριμμένα καρύδια. Ερωτήσεις για θερμίδες και άλλα τέτοια περίεργα δεν δεχόμαστε. Λειτουργήστε κατά βούληση!

Σημείωση:
Όλα τα ανακατέματα πρέπει να γίνονται απαλά, γιατί σκοπός μας είναι να διατηρηθεί το μίγμα αφράτο. Επίσης, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'