Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τάρτα μου σοκολατένια

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςτάρτα, μπισκότα, σοκολάτα, καραμέλα

Στο pre-Halloween δείπνο τα κεφάτα κορίτσια του foodiethemenights την ονόμασαν “κολασμένη”, για χάρη της βραδιάς και χάρη του τρίπτυχου μπισκότο στη βάση-καραμέλα στη μέση-σολολάτα από πάνω που δεν αφήνει περιθώρια να την δεις διαφορετικά. Την κρέμα γάλακτος πολλοί εμίσησαν, και ως bostanistas θα έπρεπε ίσως να την έχουμε καταδικάσει σε αποκλεισμό από τα κιτάπια μας, έλα όμως που είναι πολύτιμη όταν λαχταράς ένα γλύκισμα robust, χωρίς να σκέφτεσαι θερμίδες και άλλα τέροια αποθαρρυντικά. Σαββατοκύριακο καταφθάνει, ιδού σοκολατένια τάρτα ακομπλεξάριστη για να φτιάξουν τα κέφια.

foodiethemenights.wordpress.com
foodiethemenights.wordpress.com

[*Συνταγή δανεισμένη από το blog τους και το kevinandamanda.com]

Για μια μεσαία ταρτιέρα, περίπου 25 εκατοστών.

Υλικά:

  • 1 πακέτο σοκολατένια μπισκότα τύπου Oreo
  • 1 φλιτζ. λιωμένο βούτυρο
  • 2/3 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • 1 και ¼ φλιτζ. κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 340 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Τρίβεις τα μπισκότα στο μούλτι - αν δεν έχεις υπομονή να τα λιώσεις με τα χέρια. Τα αδειάζεις σε ένα μπολ, μαζί και το μισό βούτυρο, και ανακατεύεις καλά μέχρι να ενωθούν. Διαλέγεις μια μεσαία ταρτιέρα, περίπου 20 με 25 εκατοστά σε διάμετρο, απλώνεις το μίγμα στο κάτω μέρος και λίγο στα τοιχώματα. Στο ψυγείο για δέκα ως δεκαπέντε λεπτά*. 

Στο μεταξύ, σε μεσαία κατσαρόλα και μεσαία θερμοκρασία, ζεσταίνεις το υπόλοιπο βούτυρο με την καστανή ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις. Αφήνεις το μίγμα κατά μέρος - ήδη μοιάζει με καραμέλα αλλά όσο κρυώνει τόσο πιο πολύ θα πήζει. Περιμένεις 15 λεπτά. Βγάζεις από το ψυγείο τα μπισκότα, στρώνεις από πάνω την καραμέλα και πίσω στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Αν στο μεταξύ το ανοιγοκλείνεις και χάνει ψύξη, υπολόγισε λίγο παραπάνω, να σφίξει το όλον. Ναι, θέλει λίγη υπομονή με το μπες-βγες στο ψυγείο, όμως είναι τόσο απλή στην ετοιμασία που της το συγχωρείς.

Όσο η βάση κρυώνει, μπεν μαρί: σε ένα μεταλλικό μπολ κόβεις κομμάτια την κουβερτούρα και την λιώνεις πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει. Προσθέτεις την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί παχουλή, γυαλιστερή, σοκολατένια κρέμα. Απλώνεις τη σοκολάτα πάνω από την παγωμένη καραμέλα και αφήνεις την τάρτα στο ψυγείο για μισή ακόμα ώρα. Πριν το σερβίρισμα, λίγο χοντρό αλάτι για να ισορροπήσει τη μέσα γλύκα.

photo: foodiethemenights.wordpress.com
photo: foodiethemenights.wordpress.com

Τα κορίτσια, από λαχτάρα, δεν πρόσθεσαν ποτέ το αλάτι, το θυμήθηκαν όταν πια η μισή τάρτα είχε εξαφανιστεί. Κανείς μας δεν παραπονέθηκε... Στα ακόρντα της, λίγη σαντιγί, παγωτό βανίλια, τριμμένο μπισκότο ή και όλα τα παραπάνω.

* Θα ήταν φρόνιμο να αφήσετε τη βάση των μπισκότων ίσως περισσότερο από 15 λεπτά στο ψυγείο. Έτσι θα είστε σίγουροι πως έχει σφίξει και άρα, κατά το σερβίρισμα, δεν θα διαλυθεί. Αν τα τριμμένα μπισκότα με το μισό βούτυρο σας φαίνονται στεγνά, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας (λιωμένο) βούτυρο επιπλέον και ανακατέψτε καλά πριν απλώσετε το μίγμα στην ταρτιέρα. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο (καραμέλα, κρέμα σοκολάτας κλπ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'