Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μποστάνι στην ταράτσα: αρακάς, παντζάρι, σπανάκι...

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουταράτσα, μποστάνι, καλλιέργεια, σαλατικά, αρακάς, παντζάρια, σπανάκι, ραπανάκια, σινάπι

Είπαμε, αυτή η εποχή στην Αττική είναι ιδανική για να σπείρουμε ψυχανθή και φυλλώδη λαχανικά για σαλάτες. Κι επειδή τα δώρα του μποστανιού, χάρη στη λιακάδα και τις μέσες θερμοκρασίες, είναι γενναιόδωρα, η βόλτα στο ταρατσο-μποστάνι συνεχίζεται για να δούμε τι άλλο έχει φυτρώσει.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Ο αρακάς σαν φυτό αντέχει και ευδοκιμεί στο κρύο αλλά όχι και το υπερβολικό ψύχος. Για αυτό τον λόγο στη νότια και κεντρική Ελλάδα καλλιεργείται αυτή την εποχή ενώ στα ψυχρότερα μέρη της χώρας μας ευδοκιμεί την άνοιξη. Όπως και τα υπόλοιπα όσπρια, στην αρχή, όταν είναι φύτρες, θέλουν αρκετό νερό. Μόλις όμως μεγαλώσουν, προτιμούν το ξερό έδαφος.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Το παντζάρι είναι επίσης ένα φυτό που αντέχει στον χειμώνα της Αττικής. Τρώμε λίγα φύλλα από το κάθε φυτό ανά διαστήματα, όταν έχουν αρκετά, ώστε να μη διακόψουμε τη φωτοσύνθεση του φυτού. Τα φύλλα του παντζαριού ομορφαίνουν την σαλάτα και είναι πλούσια σε αντιτοξίνες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Σπανάκι σε συγκαλλιέργεια με μυρώνι. Εκτός του ότι ευδοκιμούν μαζί στο μποστάνι, ταιριάζουν πολύ ωραία μαζί και στις πίτες.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Τα ραπανάκια καλλιεργούνται όλο τον χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, λόγω του κρύου και της υγρασίας, έχουν πιο δροσερή γεύση που δεν καίει τόσο. Ειδικά αν φαγωθούν όταν είναι σε μικρό μέγεθος, είναι ιδιαίτερα γλυκά. Εκτός από τη ρίζα χρησιμοποιούμε και τα φύλλα στις σαλάτες ή τους χυμούς μας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Μιζούνα, ένα λαχανικό από την Ιαπωνία. Η γεύση του είναι σαν λάχανο ελαφρώς πικάντικο. Ταιριάζει συνοδευτικά στα μακαρόνια και με το ψάρι. Τα μικρότερα φύλλα, που είναι πιο γλυκά, είναι πολύ νόστιμα στη σαλάτα.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Μιμπούνα, ένα παρόμοιο φυτό της ίδιας οικογένειας. Με γεύση πιο πικάντικη, αλλά αρκετά ευχάριστη, παρόμοια με της ρόκας.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Κόκκινο σινάπι, ένα φυτό επίσης από την Ιαπωνία. Ένα πολύ όμορφο φυτό, με αρκετά πικάντικη γεύση. Λίγα μικρά φύλλα του θα δώσουν μια ευχάριστη σπίθα στη σαλάτα μας, αν είμαστε λάτρεις του πικάντικου.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Τατσόϊ, ένα κινέζικο λαχανικό. Ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας αλλά έχει ιδιαίτερη γεύση που παραπέμπει περισσότερο σε σπανάκι. Πολύ ανθεκτικό, με τεράστιες αντοχές ακόμα και στις έντονες παγωνιές.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Οι πανσέδες ομορφαίνουν το χειμερινό μας μποστάνι. Τα άνθη τρώγονται και διακοσμούν ευφάνταστα τις σαλάτες και τα φαγητά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'