Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σουχλί: ένα νόστιμο «πακετάκι» με κρέας και τυρί

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Η ζυμαρόπιτα της Ανεράδας

της Μαρίας Γιαννάκου Συνταγέςπίτα, ζυμαρόπιτα, γάλα, γιαούρτι, βούτυρο αγελαδινό, βούτυρο κατσικίσο, αυγά, αλεύρι

Σας έχουν μείνει τυριά στο ψυγείο που πρέπει να καταναλωθούν; Τρίψτε τα όλα μαζί, προσθέστε αυγά, λίγο γάλα και αλεύρι και φτιάξτε μια πεντανόστιμη πίτα χωρίς φύλλο που γίνεται στο άψε σβήσε γιατί δεν θέλει να ανοίξεις φύλλο.

photo: Μαρία Γιαννάκου
photo: Μαρία Γιαννάκου

Στο χωριό μας την κάνανε παλιά οι γυναίκες που δουλεύανε σκληρά στα χωράφια, ταυτόχρονα όμως έπρεπε να ετοιμάσουν κι ένα γρήγορο φαγητό για να θρέψουν την οικογένειά τους. Ζυμαρόπιττα κάνουμε κι εμείς σήμερα για τους πελάτες μας στην Ανεράδα, τον ξενώνα μας στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, και γίνεται ανάρπαστη κάθε πρωί.

Υλικά

  • 1 κιλό τυριά (γραβιέρα, κασέρι, φέτα, μυζήθρα, κλπ)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • λίγο γάλα φρέσκο
  • 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • μερικά κομματάκια βούτυρο φρέσκο και κατσικίσιο
  • λίγη τριμμένη γραβιέρα

Σε μια λεκάνη τρίβω τα τυριά, ρίχνω τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το γιαούρτι, προσθέτω το αλεύρι, αφού το κοσκινίσω, και ανακατεύω με τα χέρια. Τέλος προσθέτω όσο γάλα χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριας πυκνότητας χυλός. Αλείφω ένα ταψί με ελαιόλαδο, αδειάζω μέσα τον χυλό (δεν πρέπει να έχει μεγάλο ύψος) και ρίχνω από πάνω λίγη τριμμένη γραβιέρα και μερικά κομματάκια βούτυρο αγελαδινό και κατσικίσιο για το άρωμα.

Ψήνω τη ζυμαρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 55-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

* Η Μαρία Γιαννάκου είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

photo: Μαρία Γιαννάκου
photo: Μαρία Γιαννάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'