Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σπιτικό παστέλι: με σουσάμι, αμύγδαλο ή φιστίκι;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα χειμωνιάτικα: σούπα με μπρόκολο και πράσο

της Έφης Κωδωνά Συνταγέςσούπα, μπρόκολο, πράσο, πατάτες, καρότο, ζωμός, τυρί, κρουτόν

Οι σούπες του χειμώνα, αχνιστές και ενισχυμένες από κάμποσα λαχανικά, αποτελούν από μόνες τους κύριο γεύμα: τραχανάς, φασολάδα, κοτόσουπα, με κολοκύθα, μπρόκολο ακόμα και κουνουπίδι. Δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για μια καλή σούπα: τα φρέσκα λαχανικά και οι ζωμοί - ο σπιτικός ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου κάνει τη νόστιμη διαφορά και είναι απλούστατος στην ετοιμασία του. Εδώ, στα βόρεια (Θεσσαλονίκη), η θερμοκρασία έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα, οπότε σήμερα ετοιμάζω σούπα καταπράσινη, με μπρόκολο και πράσο, λίγο τυρί και κρουτόν στο τέλος για να γίνει πιο δελεαστική.

photo: Έφη Κωδωνά
photo: Έφη Κωδωνά
  • 2½ κούπες μπουκετάκια μπρόκολο
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 πράσα - το λευκό μέρος
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ λίτρο ζωμό κοτόπουλο
  • αλάτι, πιπέρι
  • κύμινο
  • κάρυ
  • τυρί μασκαρπόνε
  • κρουτόν

Σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο προσθέτοντας με τη σειρά το πράσο ψιλοκομμένο, τις πατάτες και τα καρότα σε κύβους. Προσθέτουμε τον ζωμό των λαχανικών, τα μπουκετάκια του μπρόκολου, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και το κάρυ. Σιγοβράζουμε περίπου 40 λεπτά. Πολτοποιούμε το μείγμα της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ και ξαναβράζουμε για 5 λεπτά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Σερβίρουμε με μια κουταλιά μασκαρπόνε και κρουτόν.

*Η Έφη Κωδωνά είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'