Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μουσακάς ηπειρώτικος, με πράσα και χυλοπίτες

της Ξανθής Μπαξεβάνη Συνταγέςμουσακάς, πράσα, χυλοπίτες, γιαούρτι, κεφαλοτύρι, Ήπειρος

Με το που ακούμε τη λέξη “μουσακάς” το μυαλό μας πάει στο κλασικό πιάτο μελιτζάνες-κιμάς-μπεσαμέλ, αυτή είναι η κλασική έννοια του μουσακά. Παραποιώντας λίγο την έννοια μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά και να προκύψει ένα εξίσου νόστιμο πιάτο. Σήμερα, αξιοποιώντας τα πράσα που έφερα από κήπο του χωριού και τις δικές μου χυλοπίτες, έφτιαξα αυτό το φαγητό το οποίο έχει καταγωγή από την Ήπειρο, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Αλέξανδρου Γιώτη «Εδεσματολόγιον Ηπείρου», και σας το προτείνω. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση για όταν οι μελιτζάνες είναι εκτός εποχής.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

«Μουσακάς» με πράσα και χυλοπίτες

Υλικά για 4 μεγάλες μερίδες:

  • 500 γρ. πράσα
  • 250 γρ. χυλοπίτες σπιτικές ή εμπορίου
  • 350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 γρ. κιμά
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 230 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 αυγά
  • αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • λίγα φύλλα δυόσμου
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

*Θα χρειαστείτε ένα ταψί ή ένα πυρέξ διαστάσεων 25 x 25 εκ.

Διαδικασία:

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους, αλάτι πιπέρι και τα φύλλα δυόσμου. Βράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και αφήνουμε να κρυώσει.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μην υπάρχουν υγρά.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και βράζουμε για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο, το λιώνουμε με πρέσα και το προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μια πλαστική σπάτουλα.

Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τις μισές χυλοπίτες και σκορπάμε λίγο από το τριμμένο κεφαλοτύρι. Συνεχίζουμε με τα πράσα και μετά με το γιαούρτι.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Στρώνουμε πάνω από το γιαούρτι τον κιμά. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες χυλοπίτες. Χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο, αφού το έχουμε λιώσει, και περιχύνουμε τις χυλοπίτες.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι του φούρνου, για 40 λεπτά. Καλό είναι τα πρώτα 30 λεπτά να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

photo: Ξανθή Μπαξεβάνη
photo: Ξανθή Μπαξεβάνη

Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο αλλά, αν ακολουθήσετε τα βήματα όπως τα γράφω, είναι πολύ εύκολο.

*Η Ξανθή Μπαξεβάνη διατηρεί το blog Συνταγές της Ασπρούλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Ξανθής Μπαξεβάνη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'