Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Μπακαλιάρος: όλα για το κουρκούτι και το «κρατς»!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα θερμαντικά: γίγαντες φουρνιστοί με παστουρμά

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςφασόλια, γίγαντες, παστουρμάς, κρεμμύδια, ντομάτα, μπούκοβο, φούρνος

Φαγητό για τα καλά χειμωνιάτικο και μερακλίδικο, απευθείας από την τούρκικη κουζίνα. Οι ούτως ή άλλως νόστιμοι γίγαντες με τον παστουρμά και το καυτερό μπούκοβο απογειώνονται. Γεμίστε ένα πιάτο με ζεστό φαγάκι, βάλτε ένα πορτήρι κοκκινέλι και χαρείτε το! 

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Υλικά - για 6 άτομα:

  • 600 gr γίγαντες Καστοριάς
  • 125 gr παστουρμάς σε φέτες
  • 2 καρότα
  • 3 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 350 gr ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1῏2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεκινήστε βράζοντας τα φασόλια. Εγώ τα έβρασα στη χύτρα ταχύτητας, μέσα σε άφθονο μη αλατισμένο νερό, για 30 λεπτά, και μετά τα στράγγισα καλά. Αυτό το πρώτο ζουμί από τα φασόλια δεν το χρησιμοποιώ ποτέ στο φαγητό και πάντα συνεχίζω προσθέτοντας εκ νέου νερό ή ζωμό. Τα φασόλια πρέπει να μαλακώσουν μεν αλλά να μην αρχίσουν και χυλώνουν.

Ετοιμάστε τα λαχανικά. Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε κομματάκια (κατά μήκος στα 4 και έπειτα σε φετούλες). Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια. Κόψτε τα κοτσάνια από το σέλινο σε ροδελίτσες και ψιλοκόψτε τα φύλλα. Καθαρίστε την πιπεριά και κόψτε την σε λεπτές ροδέλες. Για τη σάλτσα χρησιμοποίησα την εύκολη κονσέρβα ντομάτα που είχα φτιάξει το φθινόπωρο. Καθώς δεν είναι εποχή να αγοράζετε φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ντοματάκια κονσέρβας.

Κόψτε τον παστουρμά σε κομματάκια. Αν θέλετε τη φασολάδα πικάντικη, αφήστε το τσιμένι, αλλιώς αφαιρέστε το αλλά όχι τελείως, γιατί αυτό είναι που θα δώσει όλο το άρωμα και τη νοστιμιά στο πιάτο.

Βάλτε το μισό ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στη φωτιά. Ρίξτε το κρεμμύδι και σοτάρετέ το μέχρι να μαραθεί και να ιδρώσει. Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε για 2 με 3 λεπτά. Τέλος προσθέστε και τον παστουρμά και σοτάρετέ τον πολύ ελαφρά. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά.

Για το ψήσιμο στον φούρνο χρησιμοποίησα γάστρα. Βάλτε τα βρασμένα φασόλια μέσα στη γάστρα. Προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά με τον παστουρμά, το σέλινο, την πιπεριά και τη ντομάτα. Διαλύστε τον ντοματοπελτέ σε 1 φλυτζάνι νερό και προσθέστε τον στη γάστρα. Προσθέστε ακόμη ένα φλυτζάνι νερό, τα μπαχαρικά και το ανάλογο αλάτι (εγώ έβαλα ένα κουταλάκι του γλυκού και μία μύτη).

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Αναμείξτε όλα τα υλικά. Τέλος περιχύστε με το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C, στις αντιστάσεις, για μιάμιση ώρα περίπου. Βγάλτε τη γάστρα από τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί μισή ωρίτσα. Σερβίρετε τους γίγαντες φούρνου με παστουρμά, κατά προτίμηση ζεστούς!

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'