Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψωμί με μέλι και καρύδια, της Ανεράδας

της Μαρίας Γιαννάκου Συνταγέςψωμί, καρυδόψωμο, καρύδια, μέλι, μπίρα

Εξαιρετικά νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό, χάρη στα καρύδια που περιέχει, είναι το ψωμί που αγαπάνε ιδιαίτερα οι φίλοι του ξενώνα μας στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Επίσης είναι πανεύκολο αφού γίνεται με μπίρα και δεν χρειάζεται καθόλου ζύμωμα. Όποτε, λοιπόν, δεν έχω πολύ χρόνο και θέλω να ετοιμάσω κάμποσα ψωμιά, αυτή τη συνταγή επιστρατεύω.

photo: Μαρία Γιαννάκου
photo: Μαρία Γιαννάκου

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.τ.γλ. μέλι
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κουτάκι μπύρα ξανθιά
  • 1 χούφτα καρυδόψιχα 
  • σουσάμι για πασπάλισμα

Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, ανοίγω στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνω το μέλι, το αλάτι και την μπίρα. Με ένα πιρούνι ανακατεύω όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει ένας πηχτος χυλός. Προσθέτω τα καρύδια αφού τα χοντροκόψω με ένα κοφτερό μαχαίρι. (Δεν τα χτυπάω στο μούλτι γιατί κόβονται πολύ ψιλά ενώ θέλω να φαίνονται μέσα στο ψωμί και να τα καταλαβαίνεις στο δόντι). 

Λαδώνω* καλά με το πινέλο μια φόρμα για κέικ (με τρύπα στη μέση) και αδειάζω μέσα τον χυλό**, πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζω το ψωμί από τον φούρνο, το αναποδογυρίζω σε μια σχάρα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν το κόψω. 

Σημειώσεις:

* Χρησιμοποιώ πάντοτε καλό ελαιόλαδο που κι αυτό δίνει στο ψωμί τη νοστιμιά του και δεν αλευρώνω τη φόρμα.

** Ο χυλός πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση της φόρμας. Με το ψήσιμο φουσκώνει και το ψωμί θα φτάσει στο χείλος της. Αν περισσέψει, ρίξτε τον υπόλοιπο χυλό σε μια μικρότερη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια.

[Η Μαρία Γιαννάκου διατηρεί τον ξενώνα Ανεράδα, στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας, και είναι φίλη-αναγνώστρια του bostanistas.gr]

photo: Μαρία Γιαννάκου
photo: Μαρία Γιαννάκου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'