Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το λαχταριστό σπιτικό παγωτό σύκο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μηλόπιτα αυτοσχέδια, με πετιμέζι

της Άννας Γαλανού Συνταγέςμήλα, μηλόπιτα, πετιμέζι, καστανή ζάχαρη, καρύδια, σταφίδες

Ετοιμάζοντας ζύμη για χορτόπιτα αλμυρή μου περίσσεψαν δυo μπαλίτσες. Έψαξα για ό,τι μου βρισκόταν και σκέφτηκα μια μηλόπιτα στα γρήγορα γιατί ο φούρνος ήταν ήδη αναμμένος. Τέσσερα μήλα ήταν αρκετά, λίγα καρύδια, λίγες σταφίδες, πετιμέζι.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Δεν είμαι καλή στη ζαχαροπλαστική. Δεν μπορώ καθόλου να πειθαρχήσω στους κανόνες της. Κάνω του κεφαλιού μου, ξεστρατίζω, αυτοσχεδιάζω και ξεφεύγω εύκολα. Κάτι που θεωρώ προτέρημα στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική μπορεί να αποβεί μοιραίο για τις προχωρημένες και περίπλοκες συνταγές. Οι πειραματισμοί, όμως, είναι πάντα δημιουργικοί. Έλα όμως που τα επιτυχημένα λάθη τα επαναλαμβάνω! Έτσι πρωτοδημιουργήθηκε αυτή η μηλόπιτα και από τότε την φτιάχνω συχνά γιατί είναι πανεύκολη και γρήγορη.

Υλικά:

  • 250 γρ. αλεύρι                       
  • μισή κούπα περίπου νερό
  • λίγο λάδι
  • μια πρέζα αλάτι
  • μια κουταλιά ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 4 μήλα της αρεσκείας σας
  • 3 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • μια κούπα χοντροκομμένα καρύδια
  • μισή κούπα πετιμέζι
  • μισή κούπα μαύρες σταφίδες
  • ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • μια κουταλιά κανέλα

Ζυμώνουμε καλά και ανοίγουμε τις δύο μπαλίτσες που ετοιμάσαμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, ανάλογα με το ταψί που έχουμε. Καθαρίζουμε τα μήλα πρώτα στη μέση και μετά στα τρία και τα ψιλοκόβουμε στο ξύλο κοπής.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τρεις κουταλιές μαύρη ζάχαρη, μισή κούπα πετιμέζι, λίγο ξύσμα πορτοκάλι, μπόλικη κανέλα, τα καρύδια και μισή κούπα μαύρες σταφίδες. Αν έχετε χρόνο, τις μουλιάζετε σε λίγο κονιάκ η χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύετε καλά κι έτοιμη η γέμιση.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Απ' ό,τι καταλάβατε η μηλόπιτα είναι και νηστίσιμη, ούτε αυγό ούτε βούτυρο πουθενά. Στο τέλος, όμως, και κολλώντας τα φύλλα στην ταρτιέρα, προσθέτω και λίγο βουτυράκι για να γυαλίσει και να δώσει και το άρωμά του.

Πριν βάλετε την τάρτα στο φούρνο, μπορείτε να προσθέσετε από πάνω λίγη μαύρη ζάχαρη ή να την χιονίσετε με άχνη μόλις ξεφουρνίσετε και είναι ακόμα ζεστή. Στον φούρνο, λοιπόν, για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς. Επιδέχεται, φυσικά, και τους δικούς σας πειραματισμούς.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

[H Άννα Γαλανού είναι εθνολόγος]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'