Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: μίλα μου για μήλα

του Δημήτρη Μπούτου Μαγειρικές ιστορίεςμήλα, μηλόπιτα, κραμπλ, μαρμελάδα, τάρτα, κέικ, φούρνος

Όσες συνταγές με μήλα κι αν έχεις στο πολύπαθο τεφτέρι της κουζίνας, πάντοτε θα βρίσκεις λόγο να καταγράψεις μία ακόμα. Μηλόπιτες σαν κέικ είτε με πρόχειρο χειροποίητο φύλλο, τάρτα αναποδογυρισμένη (η περίφημη Τατέν), αλλά και κραμπλ, εκείνα τα εύκολα γλυκά σαν μηλόπιτα δίχως κόπο καθόλου στην ετοιμασία. Μα και στη μαρμελάδα οι φλούδες τους διαθέτουν πηκτίνη μπόλικη για να προκύψει με δεμένη υφή ενώ περασμένα από τον φούρνο ή το τηγάνι, με λίγη ζάχαρη, κανέλα ή σαντιγύ, εξασφαλίζουν γλυκό από το (σχεδόν) τίποτα. Φρούτα πολύτιμα και πολύχρηστα. Μίλα μου και ξαναμίλα μου για μήλα, λοιπόν, ο καιρός τους έφτασε κι εμείς οργανώνουμε τα κιτάπια μας:

photo: Λεονί Σταφυλά
photo: Λεονί Σταφυλά

Εν αρχή η μηλόπιτα: Τι σε καθησύχαζε όταν ήσουν μικρός; Ποια μυρωδιά έκανε το σπίτι ασφαλέστερο καταφύγιο; Ποια γλύκα γλύκαινε τον πόνο; Διερωτάται η Λεονί Σταφυλά και ετοιμάζει ζουμερή μηλόπιτα κατά τις μητρικές οδηγίες, στη λογική της ανάποδης τάρτας, έτσι το σιρόπι την ποτίζει μέσα για μέσα.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Στο ίδιο μοτίβο και η ευκολότερη μηλόπιτα του κόσμου, που η Κική Τριανταφύλλη ετοιμάζει κάθε φορά από μνήμης - ναι, τόσο απλή. Σπογγώδης και αφράτη, ταιριάζει, όπως όλες τους, με μπόλικο παγωτό βανίλια.

photo: Αλέκα Κυφιώτη
photo: Αλέκα Κυφιώτη

Το τρίπτυχο της μηλόπιτας-κέικ συμπληρώνει η Αλέκα Κυφιώτη που έχει τη συνταγή-εγγύηση για κέικ μήλου. Ίσως η αιτία είναι η επικάλυψη από ζάχαρη και καρύδια, ίσως πως στο κέντρο του βρίσκονται τα φρούτα κομμένα σε κύβους; Όπως και να έχει, είναι ένα κέικ καταδικασμένο να πετύχει.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Δοκιμασμένη ξανά και ξανά, όπως όλες οι συνταγές της Αμαλίας Λογαρά, τις εμπιστεύομαι με μάτια κλειστά. Μοιάζει με κέικ αλλά δεν είναι ακριβώς ούτε όμως και μηλόπιτα: ένα υγρό, γευστικό γλύκισμα κάπου ανάμεσα στα δύο, με κονιάκ, κανέλα, καρύδια χοντροκομμένα για να κάνουν τις μπουκιές ενδιαφέρουσες και μοσχοκάρυδο, η τελευταία, μικρή κίνηση που τονώνει τη γεύση.

photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού

Με τη ζύμη που της περίσσεψε από πίτα αλμυρή η Άννα Γαλανού αυτοσχεδιάζει με επιτυχία: μηλόπιτα με πετιμέζι, σταφίδες, καρύδια και χυμό πορτοκάλι, για να δέσουν όλα ωραία. Απλώνει τη ζύμη σε φύλλο γρήγορο, δεν βάζει καθόλου βούτυρο, παρά μόνο μερικά κομμάτια πριν το φούρνισμα για να ροδίσει λιμπιστερά και να δώσει άρωμα.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Δεν την αλλάζω με καμιά, μόλις φτάσει Οκτώβρης και βρω τα πρώτα νόστιμα μήλα σπεύδω στη Νινέλη για ζύμη, αν δεν μου κάνει κέφι να πλάθω και να απλώνω, και απευθείας τάρτα ανάποδη (με τον τρόπο της Καρολίν Τατέν) που εξαφανίζεται μέσα σε μισή ώρα μετά το ξεφούρνισμα. Ηδονικότερο και πιο κρίσιμο σημείο στην ετοιμασία της το καραμέλωμα των μήλων, εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι.

Photo: whatwereeating.com
Photo: whatwereeating.com

Περίσσεψαν μήλα; Για τους παραφορτωμένους της λαϊκής - όταν τα βρεις σε προσφορά και αξίζουν τον κόπο δεν χάνεις ευκαιρία για δεύτερη και τρίτη τσάντα - η Γκέλη Βούρβουλη έχει την πιο γλυκιά λύση. Apple Crisp, κατά τους Αμερικάνους, ή Apple Crumble, όπως το προτιμούν Βρετανοί και Αυστραλοί: μήλα απλωμένα στο ταψί με καρύδια, ζάχαρη, μέλι και από πάνω κρούστα από αλεύρι, βούτυρο, καρύδια και ζάχαρη ξανά. Ψήσιμο σε 25 λεπτά και ιδού το πιο εύκολο γλυκό με μήλα.

Photo: ballycroy@Flickr
Photo: ballycroy@Flickr

Γίνεται και απλούστερο! Η Αμαλία Λογαρά πλένει τα μήλα καλά, τα απλώνει σε ταψί, αφού βγάλει κουκούτσια και τα εσωτερικά περιττά, και τα ψήνει με το ζουμί τους, ζάχαρη και λίγο νερό. Με το σιρόπι που δημιουργείται ετοιμάζει πρόχειρη καραμέλα και τα σερβίρει ως έχουν, με χοντροτριμμένο φουντούκι από πάνω ή γιαούρτι στραγγιστό.

photo: Αμαλία Λογαρά
photo: Αμαλία Λογαρά

Κι αφού τα περιέλαβε, με δύο κιλά μήλα, ζάχαρη, κανέλα, χυμό λεμονιού και νερό βάζει μπρος για εύκολη μαρμελάδα. Αυτοσχεδιάστε ως προς τη ζάχαρη αν την προτιμάτε αρκετά γλυκιά.

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα δείγμα. Με τις ετικέτες μηλόπιτα και μήλα βρίσκετε οργανωμένα όλα μας τα γλυκίσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'