Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βρέχει κεφτέδες, φτιάξε σάντουιτς

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςκεφτέδες, σάντουιτς, κολατσιό, τυρί, σάλτσα ντομάτα

Σε κάθε παιδικό πάρτι, όταν βλέπω τις γαβάθες γεμισμένες με παντός τύπου πιτάκια και ξέχειλες από κεφτέδες θυμάμαι την ξεκαρδιστική ταινία “Βρέχει κεφτέδες”, όπου ένας φιλόδοξος εφευρέτης καταφέρνει να βρέχει από τον ουρανό μπιφτέκια, μπέργκερ και κάθε λογής λιχουδιά. Και κάπου προς το τέλος, όταν τα πιτσιρίκια ξέπνοα έχουν μοιραστεί στους καναπέδες και οι γονείς μαζεύουν τις δυνάμεις τους, έχει περισσέψει φαγητό μπόλικο που μπαίνει σε τάπερ και γεμίζει το ψυγείο τις επόμενες μέρες. Βρέθηκα, λοιπόν, με ένα μπολ γεμάτο κεφτέδες μαγειρεμένους τρεις μέρες πριν. Να φαγωθούν όπως ήταν αδύνατον, σκληροί, παγωμένοι και σφιχτοί, χρειάζονταν ένα ωραίο κόλπο που ακούει στο όνομα italian meatball sandwich: το ψωμί της χθεσινής μέρας κομμένο στη μέση, μοτσαρέλα ή κάποιο μαλακό τυρί, σάλτσα ντομάτας και κεφτέδες για το πιο λαχταριστό κολατσιό από κτίσεως κόσμου (ναι, κατέληξα).

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Υλικά για δύο σάντουιτς:

  • 10 κεφτέδες
  • μοτσαρέλα ή κασέρι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φρατζόλα ψωμί 
  • 1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας (μαγειρεμένη ή από κουτί)
  • λίγος βασιλικός
  • δυο σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • καυτερό πιπέρι
  • μία πρέζα ζάχαρη
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Οι ποσότητες είναι σχετικές, ασφαλώς αυτοσχεδιάζει καθένας ανάλογα με τα γούστα του και το κολατσιό ενδείκνυται και για ζεστούς, φεσκοτηγανισμένους κεφτέδες. Όμως αν τους έχεις μαγειρέψει μόλις, σίγουρα προτιμάς να τους χαρείς ως έχουν οπότε το προορίζω κυρίως για τους χθεσινούς-προχθεσινούς.

Ζεσταίνω σε βαθύ και απλωτό τηγάνι το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, τον βασιλικό, το σκόρδο, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά, η σάλτσα ζεσταίνεται γρήγορα, οπότε ρίχνω τους κεφτέδες για να ζεσταθούν και αυτοί. Ανακατεύω συνεχώς για να μη κολλήσουν, αφού τα υγρά δεν είναι πολλά, να τυλιχτούν με σάλτσα και να ζεσταθούν. Αν η σάλτσα μου φαίνεται λίγη ή θέλω να προσθέσω κι άλλους κεφτέδες, ρίχνω μισό ποτήρι ακόμα. Ένα ανακάτεμα ακόμα και αποσύρω από τη φωτιά.

Ζεσταίνω και τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Παίρνω το ψωμί, το κόβω στη μέση και μετά σε τέταρτα ώστε να έχω αρκετό για δύο σάντουιτς. Σκαλίζω με το χέρι μου την ψίχα και στο πάνω και στο κάτω μέρος ώστε να δημιουργήσω άνοιγμα, να μοιάζει με βάρκα, που θα υποδεχτεί τους κεφτέδες. Προσέχω το κάτω μέρος να είναι πιο χοντροκομμένο από το πάνω γιατί θα ακουμπήσει στη λαμαρίνα του φούρνου.

Στρώνω ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα, μοιράζω τους κεφτέδες στα ψωμάκια, από πάνω προσθέτω λίγη σάλτσα και τέλος το τυρί σε φέτες. Φουρνίζω τα σάντουιτς ξεσκέπαστα, χωρίς τα καπάκια τους, για 8 με 10 λεπτά, ώσπου να λιώσει το τυρί και να ζεσταθούν οι κεφτέδες. Δυο-τρία λεπτά μόνο πριν τα ξεφουρνίσω βάζω και το πάνω μέρος του ψωμιού για να ζεσταθεί. 

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Σβήνω τον φούρνο, τα αφήνω εντός για 10 λεπτά και απευθείας στο πιάτο. Ας βρέχει κεφτέδες, λοιπόν!

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'