Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κοτόπουλο στη γάστρα, με κρασί

της Gourmelita Συνταγέςκοτόπουλο, κρασί, γάστρα, φούρνος, κρεμμύδια, γλυκοπατάτες, ντοματίνια, μανιτάρια

Αυτή εδώ η συνταγή για κοτόπουλο στη γάστρα με κρασί είναι παραλλαγή της κλασικής συνταγής για κόκορα κρασάτο (coq au vin). Με γλυκοπατάτες, καρότα και ντοματίνια για συνοδευτικά, υπολογίστε πως θέλει 2-3 ώρες ψήσιμο για να γίνει τέλειο.

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Ο κρασάτος κόκορας είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά. Επειδή δεν τρώνε όλοι κόκορα όμως-για κάποιο περίεργο λόγο- έχω φτιάξει το ίδιο φαγητό με κοτόπουλο αρκετές φορές. Είναι νοστιμότατο και ιδανικό για τραπέζι. Συνοδέψτε το και με φρέσκο πουρέ και θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε φρέσκα μανιτάρια και να αντικαταστήσετε τις γλυκοπατάτες με κανονικές. 

Υλικά:

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο ή 2 μικρότερα - κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής
  • 500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 200 περίπου γραμμάρια μπέικον
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα κοτόζουμο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ένα μάτσο καροτάκια
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 200-300 γρ. ντοματίνια φρέσκα ή κονσέρβας
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. από τα ακόλουθα: δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες:

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στενώνουμε. Το αλατοπιπερώνουμε. Καθαρίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλους κύβους και αφήνουμε τα κρεμμυδάκια και τα καρότα ολόκληρα. Το ίδιο και τα ντοματίνια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κόβουμε το μπέικον σε μικρές φετούλες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς κελσίου. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κοτόπουλο από όλες του τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το τοποθετούμε σε μεγάλη γάστρα. Στο ίδιο τηγάνι, σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το μπέικον και τις πατάτες. Όταν ροδίσει το μπέικον, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε και αυτά στην γάστρα. Προσθέτουμε και τα καρότα με τα ντοματίνια.

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Εάν έχει μείνει λίγο λάδι στο τηγάνι μας, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας και προσθέτουμε με γρηγοράδα και ανακατεύοντας συνεχώς το αλεύρι. Ανακατέψτε για 1 λεπτό και προσθέστε το κρασί, πάλι ανακατεύοντας. Θα αρχίσει να πήζει. Προσθέστε τον ζωμό, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Ανακατέψτε για περίπου 5 λεπτά ακόμα μέχρι να αρχίσει να πήζει πάλι η σάλτσα.

Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα και γυρίζουμε το κοτόπουλο. Ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα. Εάν η σάλτσα παραμένει αρκετή, ψήνουμε ακόμα. Το φαγητό αυτό μπορέι να ψηθεί και για 3-4 ώρες χαμηλώνοντας την φωτιά. Το κοτόπουλο έιναι έτοιμο όταν έχει ροδίσει αρκετα και η σάλτσα έχει σκουρύνει. Θέλουμε τα λαχανικά να καραμελώσουν. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψουμε.

* Η συνταγή είναι από το blog της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου, Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'