Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λίπασμα: τα βασικά και πολύτιμα

του Άντυ Παξινού Wikiλίπασμα, φυτά, κήπος, μποστάνι, καλλιέργεια, κομπόστ, φύκια, κοπριά

Μια από τις συχνότερες απορίες για τους αρχάριους κηπουρούς ή όσους ετοιμάζουν μποστάνι είναι ποια θεωρείται κατάλληλη εποχή για λίπασμα και αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο λίπασμα και στα λουλούδια και στα λαχανικά.

photo: Άντυ Παξινός
photo: Άντυ Παξινός

Καταρχήν πάντοτε χρησιμοποιούμε οργανικά και ποτέ χημικά λιπάσματα. Τα οργανικά λιπάσματα τρέφουν και ενισχύουν τους μικροοργανισμούς του χώματος και τη βιολογική τους δράση, που είναι απαραίτητη για την προστασία από ασθένειες και έντομα, σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα που τα σκοτώνουν.

Τα οργανικά λιπάσματα, επειδή χρειάζονται χρόνο για να διασπαστούν στο χώμα, είναι καλό να τα ρίξουμε σε αρκετή ποσότητα τώρα, στην αρχή του χειμώνα, ώστε το χώμα να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη και την καλοκαιρινή σπορά.

Εάν πρόκειται να σπείρουμε και τον χειμώνα, τότε ρίχνουμε μια ελαφριά δόση τώρα και ξαναρίχνουμε πριν την ανοιξιάτικη σπορά μια ακόμα ελαφριά δόση. Στις γλάστρες με φυτά ρίχνουμε λίγο λίπασμα, γύρω από τη ρίζα.

Οργανικά λιπάσματα που μπορεί κανείς να αγοράσει ή να συλλέξει είναι τα κομποστοποιημένα φυτικά υπολείμματα, κομπόστ γαιοσκωλήκων (Worm humus), φύκια (καθαρισμένα από το αλάτι), ανεπεξέργαστα ορυκτά (φωσφορικά και καλιούχα πετρώματα), κοπριά φυτοφάγων ζωών, κυρίως πουλερικών (Guano), και επίσης η στάχτη από το τζάκι. Τα λιπάσματα με περισσότερο άζωτο (Ν), όπως το κομπόστ και η κοπριά, είναι πιο ωφέλιμα για τα πράσινα φυτά και λαχανικά.

Τα λιπάσματα με περισσότερο φώσφορο (P), όπως τα ορυκτά, είναι ωφέλιμα για τα λουλούδια και τα καρποφόρα φρούτα. Λιπάσματα όπως τα φύκια και η στάχτη, που έχουν περισσότερο κάλιο (Κ), βοηθούν ιδιαίτερα τα καρποφόρα λαχανικά, όπως τη ντομάτα.

Τέλος, μια ισορροπημένη αναλογία από ποικιλία οργανικών βιολογικών λιπασμάτων εγγυάται την υγεία των φυτών αλλά και τη βέλτιστη απόδοση καρποφορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'