Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φυλλοκνίστης, ο εχθρός των εσπεριδοειδών

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςφυλλοκνίστης, δέντρα, εσπεριδοειδή, λίπασμα, πότισμα, θερινός πολτός

Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με τον φυλλοκνίστη σε νεαρά δέντρα εσπεριδοειδών που εμβολιάστηκαν πέρσι, καθώς και σε νεαρά που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Υπάρχει κάποιος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισης; Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα και ειδικά νεονικοτινοειδή που μας προτείνουν στα φυτώρια.

photo: obsessionwithbutterflies.com
photo: obsessionwithbutterflies.com

Απάντηση

Αγαπητοί bostanistas,

O φυλλοκνίστης είναι ένα μικρό πεταλουδάκι που προτιμάει την νέα, τρυφερή βλάστηση των εσπεριδοειδών και ειδικά τα φρέσκα εμβόλια. Αφήνει τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια του φύλλου και, το σκουλήκι που βγαίνει, δημιουργεί οφιοειδείς στοές στα φύλλα και προκαλεί μια γενική καχεξία στα δένδρα.

Τα νεονικοτινοειδή είναι χημικά εντομοκτόνα που καταπολεμούν τον φυλλοκνίστη αλλά σταδιακά απαγορεύονται από την Ε.Ε., επειδή προκαλούν μεγάλες βλάβες στους πληθυσμούς των μελισσών. Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης καταπολέμησης.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Κόβουμε τους λαίμαργους* του φυτού.
  • Βάζουμε λίπασμα νωρίς την άνοιξη για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση πριν τις αρχές του καλοκαιριού, όπου οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πολύ μεγάλοι.
  • Μειώνουμε τα καλοκαιρινά ποτίσματα και τις λιπάνσεις.
  • Πραγματοποιούμε προληπτικούς ψεκασμούς με θερινό πολτό.

*Οι λαίμαργοι στα δένδρα είναι κάποιοι δυνατοί φρέσκοι βλαστοί, που ξεκινούν από χαμηλά και ανεβαίνουν προς την κορφή του δένδρου, χωρίς διακλαδώσεις. Είναι αποτέλεσμα πολύ ζωηρής βλάστησης των δένδρων, συνήθως από υπερβολική λίπανση, κυρίως αζωτούχα (κοπριές). Δεν είναι καρποφόροι και αφαιρούν πολύ δύναμη από τα δένδρα. Καλό είναι να τους αφαιρούμε γενικότερα..

*Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'