Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μέλι για τα μπριζολάκια μου

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςμπριζολάκια, μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι, μπριζόλες, εύκολη συνταγή, εύκολο φαγητό

Με πολλά καραμελώνει ωραία το κρέας: καστανή ζάχαρη, μαρμελάδα, μαρινάδες της στιγμής, όμως αξεπέραστο στο γλασάρισμα βρίσκω το μέλι. Για τις ώρες της μεγάλης πείνας φυλάω μερικά μπριζολάκια στην κατάψυξη. Κι επειδή όταν πεινάς δεν υπάρχει υπομονή να περιμένεις τον φούρνο ή την κατσαρόλα, εμπρός καλό μου τηγάνι ή τηγανοψηστιέρα. Τα ξεπαγώνω γρήγορα στο φουρνάκι μικροκυμάτων - δεν είναι υγιεινό αλλά ο πεινασμένος, φευ, δεν δέχεται υποδείξεις - και με ένα γρήγορο άλειμμα ξεκινάω μαγείρεμα. Αν έχω και πορτοκάλι στο καλάθι με τα φρούτα, ή ακόμα και λεμόνι, στύβω μισό για το γλάσο, πολύ τους ταιριάζει και γίνονται λουκούμι.

Photo: Justine Laurent
Photo: Justine Laurent

Υλικά για 5 καραμελωμένα μπριζολάκια:

  • 5 χοιρινά μπριζολάκια (κατά προτίμηση από λαιμό)
  • 1 κ.σ. θυμάρι ή λίγη φρέσκια ρίγανη
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό από μισό πορτοκάλι

Σε ένα μπολ ανακατεύω το μέλι, τη μουστάρδα, το πορτοκάλι και τη ρίγανη, μέχρι να μαλακώσουν όλα και το μέλι να διαλυθεί. Ζεσταίνω πάνω στο μάτι την πολύτιμή μου τηγανοψηστιέρα (το σκεύος με το γελοίο όνομα, όπως λέει η Κική Τριανταφύλλη - πράγματι!). Αλλιώς, αν δεν διαθέτει η οικοσκευή μας τέτοια, ένα αντικολλητικό τηγάνι κάνει τη δουλειά περίφημα. Αλατοπιπερώνω ελαφρώς τα μπριζολάκια και τα αλείφω με τη σάλτσα μελιού που μόλις έφτιαξα. 

Μόλις η ψηστιέρα ζεσταθεί πολύ, τα απλώνω πάνω της χωρίς λάδι, χωρίς κανένα επιπλέον υλικό, ψήνονται μόνο με την πρόχειρη μαρινάδα που απέκτησα. Όχι πολύ υψηλή θερμοκρασία, ψήνω μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τρυπώντας με μαχαίρι βλέπω αν έχουν ψηθεί στο κέντρο και ή τα αποσύρω από τη φωτιά ή τους δίνω λίγο παραπάνω χρόνο χαμηλώνοντας θερμοκρασία, να μη καούν.

Ο καλύτερος τρόπος να ψηθούν καλά, όσο πρέπει, είναι το λεπτό τους κόψιμο. Ζητάω από τον χασάπη να τα κόψει σε πάχος τέτοιο που να μη στεγνώσουν μα ούτε και να μείνουν ωμά. Αν εξηγήσετε πώς θα τα μαγειρέψετε, οι περισσότεροι χασάπηδες ξέρουν ακριβώς πώς θα τα κόψουν, είναι μάστορες και στο μαγείρεμα του κρέατος.

Photo: Justine Laurent
Photo: Justine Laurent

Στο πιάτο αλατοπιπερώνω επιπλέον, δίπλα μουστάρδα και ένα βουνό από πατάτες τηγανητές με τον τρόπο που κατέληξα πως τους ταιριάζει καλύτερα. Το ίδιο κόλπο καραμελώνει ωραία φιλετάκια κοτόπουλου ή ψαρονέφρι. Επίσης, ένας ακόμη λόγος που προτιμώ το μέλι, είναι πως αν ξεχαστείς και κάποιο μπριζολάκι παραψηθεί, το γλάσο το μαλακώνει και το κάνει ζουμερό όσο κι αν στέγνωσε στο ψήσιμο. Μέλι, λοιπόν, μόνο μέλι για τα μπριζολάκια μου, ασυζητητί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'