Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ετοιμάζω υγρό βιολογικό λίπασμα

του Άντυ Παξινού Κάντο μόνος σουφυτά, μποστάνι, λίπασμα, τσάι κομπόστ

Πολλοί από μας που ζούμε στη πόλη έχουμε περιορισμένο χώρο και η καλλιέργεια μεγάλης ποσότητας και ποικιλίας φαγητού πολλές φορές φαίνεται αδύνατη να καλύψει την όρεξη ή, έστω, τις ανάγκες μας. Η απάντηση που έδωσαν οι μεγάλες βιομηχανίες είναι τα τροποποιημένα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά, τα οποία δεν έχουν αρκετό καιρό που ανακαλύφθηκαν και ήδη γίνονται εμφανή τα πολλά προβλήματα που προκαλούν.

Photo: rocknrenew@Flickr
Photo: rocknrenew@Flickr

Η πιο φιλική στο περιβάλλον απάντηση είναι το βιολογικό υγρό λίπασμα, αλλιώς γνωστό και ως τσάι κομπόστ (compost tea), που δίνει στο φυτό μεγαλύτερη καρποφορία και πολλά ωφέλιμα στοιχεία κάνοντας το χώμα πιο πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες.

Για να φτιάξουμε το υγρό λίπασμα θα χρειαστούμε έναν κουβά ή έναν κάδο ή ακόμα και ένα βαρελάκι που θα γεμίσουμε με νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε, επειδή πρόκειται να αναπτύξουμε μικροοργανισμούς σε αυτό, πρέπει να είναι καθαρό από χλώριο (αλλιώς θα τους σκοτώσει). Γι' αυτό τον λόγο το νερό που ποτίζουμε τα φυτά πρέπει να προέρχεται από καθαρό ποτάμι ή πηγάδι ή βροχή ή καθαρισμένο με φίλτρο ή να το έχουμε αφήσει χωρίς καπάκι για μια μέρα στον ήλιο ώστε να εξατμιστεί το χλώριο.

Photo: serenityvalleyfarm.blogspot.gr
Photo: serenityvalleyfarm.blogspot.gr

Ύστερα σε ένα σάκο από σίτα ή σε ένα κομμάτι από καλσόν ή, ακόμα καλύτερα, σε βιοδιασπώμενο σάκο τοποθετούμε πολύ πλούσιο κομπόστ και βιολογικούς ενεργοποιητές εδάφους, όπως τα χουμικά οξέα και ο ζεόλιθος ή οποιοδήποτε βιολογικό λίπασμα σε στερεά μορφή ή σε σκόνη, που να ενισχύει τους μικροοργανισμούς του εδάφους. Κλείνουμε καλά τον σάκο και τον τοποθετούμε μέσα στον κάδο με το νερό - είναι καλό το νερό να είναι χλιαρό γι' αυτό είναι προτιμότερο ο κάδος μας να είναι μαύρο χρώμα, για να τραβήξει τις ακτίνες του ήλιου.

Photo: gardencomposttea.org
Photo: gardencomposttea.org

Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε μια τρόμπα που θα κάνει φυσαλίδες με αέρα στο νερό, όπως τα ενυδρεία ψαριών, για να αναπτύξουμε περισσότερα αερόβια καλά βακτήρια που είναι πολύ ωφέλιμα για την προστασία των φυτών από πολλές ασθένειες. Όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη της τρόμπας μας, τόσο πιο γόνιμο θα είναι και το αποτέλεσμα. Για τις φυσαλίδες χρησιμοποιούμε μια ειδική πέτρα σε σχήμα δαχτυλιδιού και την τοποθετούμε στον πάτο του κάδου, ώστε να καλύπτει όλο το νερό με πολλές μικρές φυσαλίδες αέρος.

Το αφήνουμε για 2-24 ώρες σκεπασμένο, ανάλογα με το πόσο δυνατή είναι η τρόμπα και πόσο δυνατό επιθυμούμε να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά μπορούμε να το αραιώσουμε με καθαρό από χλώριο νερό σε αναλογία ένα προς πέντε και το ψεκάζουμε στα φύλλα των φυτών μας καθώς ποτίζουμε και στο χώμα κοντά στις ρίζες των φυτών. Το υγρό βιολογικό λίπασμα, επειδή είναι ακριβώς υγρό, έχει την ικανότητα να τρέφει αμέσως το φυτό και τους μικροοργανισμούς του χώματος, προστατεύοντάς το από έντομα και ασθένειες. Ακόμα, βελτιώνει τη γεύση των λαχανικών και προσφέρει θρεπτικές ουσίες, αξιοποιώντας στο έπακρο το γενετικό υλικό των φυτών μας.

Τα χημικά υγρά λιπάσματα, αν και τρέφουν το φυτό αμέσως, σκοτώνουν επίσης και τους μικροοργανισμούς του χώματος, οπότε καταστρέφουν και την ικανότητά του να δημιουργεί νέα γόνιμη ύλη εξαρτώντας τα φυτά μας από όλο και περισσότερα χημικά λιπάσματα. Αντίθέτως τα βιολογικά τα ενισχύουν και συνεχώς βελτιώνουν τη μικροβιολογική δράση για καλύτερα αποτελέσματα και στο μέλλον.

Photo: oldworldgardenfarms.com
Photo: oldworldgardenfarms.com

Επίσης το δικό μας λίπασμα, εάν ακολουθήσουμε σωστά όλα τα βήματα, θα είναι καλύτερο από τα βιολογικά λιπάσματα της αγοράς, διότι στα έτοιμα, με την πάροδο του χρόνου, οι μικροοργανισμοί και ιδιαίτερα οι χρήσιμοι πεθαίνουν, οπότε τα μπουκάλια που κάθονται στα ράφια δεν μπορούν να συγκριθούν με το φρέσκο! Παλιότερα το λίπασμα αυτό ονομαζόταν σερμπέτι και μέσα στο σάκο τοποθετούσαν τσουκνίδα, καλέντουλα και πολλά άλλα ζιζάνια, καθώς και μαύρο τσάι. Αν όμως ακολουθήσουμε αυτή την εκδοχή, θα πρέπει να το αφήσουμε να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Όπως καταλάβατε, οι μικροοργανισμοί του εδάφους είναι πολύ ευαίσθητοι αλλά πολύ χρήσιμοι. Οφείλουμε να τους φροντίζουμε ώστε να διατηρούνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Κάντο μόνος σου'