Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

11 χρόνια Φεστιβάλ Οινοξένεια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φακές σαλάτα: ας ξανασυστηθούμε

της Αμάτας Σκουλούδη Συνταγέςφακές, σαλάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, ελιές, σκόρδο, φέτα

Κρεμμύδι, ντοματίνια, ελιές Καλαμάτας και φέτα, αυτά έσωσαν την κατάσταση και πείστηκα να δοκιμάσω τις νερόβραστες φακές της μαμάς. Ψέματα να πω; Για τα όσπρια δεν θρέφω μεγάλη εκτίμηση, τίποτα το δελεαστικό δεν τους βρίσκω όσο κι αν όλοι διατείνονται για το πόσο θρεπτικά και ωφέλιμα είναι. Την περασμένη Κυριακή ξεκίνησα για επίσκεψη διαρκείας στο πατρικό και ενώ φαντασιωνόμουν κοτόπουλα στον φούρνο, πατάτες ροδισμένες στην άκρη και σαλάτες πλουμιστές, βρήκα μόνο μια κατσαρόλα φακές και μια μητέρα στα πρώτα στάδια δίαιτας. Για καλό μου και για χάρη της βάλθηκα να ξανασυστηθούμε με το όσπριο και να τις μεταμορφώσω σε γεύμα νόστιμο - τα άδεια πιάτα μας έδειξαν να τα κατάφερα.

photo: Justine Laurent
photo: Justine Laurent

Για ένα μεγάλο μπολ αρκετό για 2:

  • 1 φλιτζ. φακές
  • 4 φλιτζ. νερό
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζ. ψιλοκομμένες πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
  • μισό φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • φρέσκος μαϊντανός
  • μισό αγγούρι
  • 1 φλιτζ. ντοματίνια
  • μια χούφτα ελιές καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
  • κάμποση φέτα 

Εγώ βρήκα τις φακές ήδη βρασμένες όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Σε μια μεσαία κατσαρόλα αδειάζω τις φακές, το νερό, τη δάφνη, το θυμάρι και τα σκόρδα, ζεσταίνω και περιμένω μέχρι την πρώτη βράση. Χαμηλώνω λίγο τη θερμοκρασία και περιμένω για 20 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να δω πως οι φακές μαλακώνουν. Αλλιώς, τους δίνω λίγο χρόνο ακόμα.

Μόλις καλοβράσουν - όχι υπερβολικά, να κρατάνε στο δόντι - τις ξεπλένω σε σουρωτήρι με αρκετό δροσερό νερό. Πετάω τα φύλλα της δάφνης, βγάζω τις σκελίδες, τις λιώνω και τις ξαναρίχνω στις φακές. Όσο εκείνες βράζουν έχω ψιλοκόψει λαχανικά, ελιές και μυρωδικά και ετοιμάζω στα γρήγορα σάλτσα με ό,τι μου βρίσκεται: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύω με κουτάλι σε ένα χαμηλό ποτήρι ώσπου να ενωθούν.

Αδειάζω τις φακές σε μια άνετη σαλατιέρα, από πάνω τα λαχανικά και τέλος τη σάλτσα. Με δυο μεγάλες κουτάλες φέρνω 3-4 στροφές να πάρουν όλα γεύση και οι φακές να σκορπίσουν ανάμεσα στα λαχανικά. Φέτα στο τέλος, δεν θέλω να διαλυθεί. Ψωμί φρυγανισμένο και κρασί λευκό από δίπλα, γιατί και η δίαιτα θέλει καλοπέραση.

* Η Αμάτα Σκουλούδη είναι φίλη αναγνώστρια του bostanistas.gr

Περισσότερα άρθρα της Αμάτας Σκουλούδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'