Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Θερινό ριζότο με θράψαλα Ατλαντικού και μανιτάρια

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τσίλι κον κάρνε, χορταστικό και καυτερό

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςτσίλι κον κάρνε, πιπεριές τσίλι, μοσχαρίσιος κιμάς, μυρωδικά, μπαχαρικά, φασόλια

Η κλασσική συνταγή του τσίλι κον κάρνε περιλαμβάνει κιμά, φασόλια, βεβαίως καυτερές πιπεριές τσίλι και μπαχαρικά, τα οποία συνήθως προμηθεύονται ως έτοιμο μίγμα, που περιλαμβάνει κύμινο και ρίγανη. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς του τσίλι, η βασική συνταγή του αποτελείται από κιμά σε σάλτσα από καυτερές πιπεριές, οπότε και αμφισβητείται το κατά πόσο πρέπει να περιέχει φασόλια ή ντομάτες.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Chili con carne σημαίνει ουσιαστικά πιπεριές (καυτερές) με κρέας. Από τα πιο γνωστά πιάτα της Tex-Mex κουζίνας. Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι γνωστή, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι προέρχεται από το Μεξικό. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν αποτελεί πιάτο της παραδοσιακής μεξικάνικης κουζίνας και στο Μεξικό δεν θα το συναντήσετε στα παραδοσιακά εστιατόρια. Πολύ πιθανόν να δημιουργήθηκε στις κουζίνες των φτωχών νοικοκυριών, που “αυγάτιζαν” τον λιγοστό κιμά με πιπεριές και φασόλια.

Τσίλι, λοιπόν, κι εμείς σήμερα, καυτερούτσικο, όπως μας αρέσει και με πιπεράκια από τον κήπο μας. Το έφτιαξα με κιμά μοσχαρίσιο, κάποιοι το προτιμούν με κρέας κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια. Το τυλίξαμε σε τορτίγιες, προσθέσαμε μαρουλάκι, καλαμπόκι, τριμμένο τυράκι τσένταρ. Μπορείτε επίσης να το συνοδέψετε με απλό ρυζάκι πιλάφι (το ρύζι να είναι λιγότερο και το τσίλι μπόλικο και όχι το αντίθετο), πουρέ πατάτας, ψητές πατάτες στον φούρνο. Εκτός από το τσένταρ του ταιριάζει επίσης και η ξινόκρεμα (sour cream).

Υλικά

Για 4 άτομα:

  • 500 γραμμ. κιμά από μοσχαρίσια σπάλα, περασμένο μία φορά
  • 2 κρεμμύδια κίτρινα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 πιπεράκια καυτερά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γεμάτο πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • 1 κ.γ. κόλιαντρο
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 2/3 κ. γλ. κρασί κόκκινο
  • § φλι. σπιτική σάλτσα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη)
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλ. σπιτικό χωμό κρέατος
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
  • 1 φουντίτσα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίστε την πιπεριά και τα καυτερά πιπεράκια και κόψτε τα σε κυβάκια. Σωτάρετε πρώτα τα λαχανικά. Βάλτε σε μια σωτέζα το ελαιόλαδο και βάλτε το στη φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, έπειτα και το σκόρδο και αφήστε τα να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε να μαραθούν. Προσθέστε τον κιμά, τα μπαχαρικά και σωτάρετε καλά μέχρι να καβουρντιστεί. Σβήστε με το κρασί. Περιμένετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ και τον ζωμό. Σκεπάστε τη σωτέζα και αφήστε να σιγοβράσει για 1 ωρίτσα. Αν χρειαστεί, προσθέστε ζωμό.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέστε τα φασόλια, αφού τα στραγγίσετε από το ζουμί τους, τη ρίγανη και τον κόλιαντρο. Το τσίλι δεν θα πρέπει να έχει πολύ ζουμί, αλλά και να μη γίνει στεγνό. Κατεβάστε το φαγητό από τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα, να αναμειχθούν οι γεύσεις, Σερβίρετε το τσίλι κον κάρνε ζεστό.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di mm_skg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'