Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Νινέλη: ζυμώματα που σώζουν σπίτια

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταζύμη, πίτες, εργαστήριο, Νινέλη, Αργυρούπολη, Παγκράτι

Αγχολυτικό, ψυχαμοιβό το μαγείρεμα, όμως έρχονται μέρες και νύχτες πεινασμένες που δεν θες να κουνήσεις ούτε κουτάλα, λαχταράς έναν σωρό νοστιμιές αλλά αρνείσαι ακόμα και να πλησιάσεις την κουζίνα. Κι αν η πρώτη σκέψη για αυτές τις δύσκολες ώρες είναι τα μονότονα ντελίβερι, η δεύτερη ας είναι τα αξιόλογα εργαστήρια που ετοιμάζουν ολοχρονίς πίτες, σφολιάτες, γλυκίσματα και φαγητά έτοιμα για ψήσιμο. Κάθε γειτονιά έχει κάμποσες τέτοιες άξιες βιοτεχνίες - φτάνει να τις ανακαλύψεις.

Σπανακόπιτα με φέτα
Σπανακόπιτα με φέτα

Πρόσφατη τέτοια ανακάλυψη το εργαστήριο “Νινέλη” στην οδό Γράμμου, στην Αργυρούπολη. Το 1989 η Νίνα και η Έλλη ένωσαν ονόματα και συνταγές για να στήσουν ένα εργαστήριο κάπως μεγαλύτερο και λίγο πιο εξοπλισμένο από τις κουζίνες τους. Το κλίμα ωστόσο συνέχισε να θυμίζει σπίτι, λες και ετοιμάζονται καθημερινά για γαλαντόμο οικογενειακό τραπέζωμα. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πιτάκια Καισαρείας με παστουρμά, μπουγάτσες και κρέπες γεμίζουν συνεχώς τα ράφια τους και μέσω της σελίδας nineli.gr, με παραγγελία ηλεκτρονική, είναι δυνατή η διανομή τους σε όλη σχεδόν την Αθήνα. «Ξεγνοιάστε από το τι θα μαγειρέψετε σήμερα. Η λύση είναι στο ψυγείο» - η κεντρική μαγική ιδέα του εργαστηρίου, προϊόντα ζύμης άμεσα κατεψυγμένα, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, έτοιμα ανά πάσα στιγμή για ψήσιμο.

Σκοπελίτικη, photo: Δημήτρης Μπούτος
Σκοπελίτικη, photo: Δημήτρης Μπούτος

Ρετσέτες και κόλπα από κάθε γωνιά της Ελλάδας: κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα, πρασοτυρόπιτα και σπανακόπιτα Ηπείρου… χρειάζονται πολλές αράδες για να απαριθμήσει κανείς όσα βγαίνουν από τα χέρια τους, η πλήρης λίστα βρίσκεται στη σελίδα της βιοτεχνίας. Από τις νοστιμότερες πίτες τους η σκοπελίτικη, τραγανή και καλογεμισμένη με τυρί, αφού την έψησα και την δοκίμασα επέστρεψα για να προμηθευτώ ακόμα τρεις.

Σταδιακά και επιμένοντας ποιοτικά δημιούργησαν και δεύτερο χώρο, έφτασαν στην οδό Νικηφορίδη στο Παγκράτι, ενώ στήνουν ένα αξιόλογο δίκτυο με επιλεγμένα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Δεν τις επικαλείσαι μόνο σε ειδικές περιστάσεις, γιορτές και πολυάριθμες μαζώξεις - οι χαμηλές τιμές (9 ευρώ η ακριβότερη πίτα) κάνουν τις λιχουδιές τους άκρως προσιτές.

Μηλοπιτάκια με άχνη και κανέλα
Μηλοπιτάκια με άχνη και κανέλα

Δυνατό τους χαρτί το φύλλο, παραδοσιακό, χωριάτικο, σφολιάτας και καταΐφι. Ζυμωμένο και ανοιγμένο στο χέρι, χωρίς να «πιέζεται» από μηχανήματα, γίνεται πιο αφράτο και φουσκώνει εύκολα στο ψήσιμο. Φύλλα όλων των τύπων, με ελαιόλαδο ή βούτυρο και πρώτης ποιότητας αλεύρι, σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε σπιτικές πίτες και σφολιάτες, αφού το μόνο που θα φροντίσεις είναι η γέμιση, για τη βάση έχουν φροντίσει οι επιδέξιες του είδους (εδώ το κόστος τους φτάνει ως τα 5 ευρώ).

Ο κατάλογος μακραίνει: φαγητά σπιτικά σχεδόν έτοιμα, παπουτσάκια και μουσακάς, σουφλέ με τυριά και λαζάνια αλλά και μεζεδάκια πρωτότυπα όπως οι γαρίδες τυλιγμένες σε φύλλο καταΐφι. Με ενθουσίασαν τα άδεια ταρτάκια, έτοιμα για μαρμελάδες και αλμυρά αλείμματα. Δοκιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε όμως σίγουρα μη παραλείψετε τα κλασικά και αξεπέραστα: τυρόπιτα σκοπελίτικη, μηλοπιτάκια με άχνη και κανέλα, σπανακόπιτα και κασερόπιτα.

Κασερόπιτα με μπεσαμέλ, έτοιμη για ψήσιμο
Κασερόπιτα με μπεσαμέλ, έτοιμη για ψήσιμο

Πέρα από την Αργυρούπολη και το Παγκράτι, τα καλούδια της Νίνας και της Έλλης τα βρίσκει κανείς και στο Nora's deli, Αναγνωστοπούλου 11, στο Κολωνάκι. Σπεύσατε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'