Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα γεμιστά αλλιώς: ψητές ντομάτες και πλιγούρι

του Κώστα Τσαούση Συνταγέςγεμιστά, ντομάτες, κρεμμύδι, κολοκύθι, φούρνος, πλιγούρι

Η αφορμή για τα γεμιστά – ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας- δόθηκε από τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, την μέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, έξω από τον Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου του Αττικού. Από την πρώτη στιγμή η σκέψη ήταν να μείνω μακριά από την κλασσική συνταγή. Θέλησα να δουλέψω στο μυαλό μου μια άλλη εκδοχή για τα γεμιστά – έβαλα σαν στόχο ένα απλό και απέριττο φαγητό, ως μια χειρονομία σεβασμού στη μητέρα μου.

photo: Κώστας Τσαούσης
photo: Κώστας Τσαούσης

Η βασική διαφοροποίηση από την κλασική συνταγή είναι ότι οι ντομάτες μας έχουν ψηθεί εκ των προτέρων. Η προετοιμασία τους και το ψήσιμό τους είναι μια μπελαλίδικη δουλειά αλλά αξίζει το κόπο. Μπορεί στην αρχή η προσπάθεια να μην αποδώσει αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά τη γέμιση που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μια δροσερή σαλάτα με κύριο συστατικό το πλιγούρι. Ψητές ντομάτες ως βάση και δροσερή σαλάτα με πλιγούρι για γέμιση.

Η συνταγή μας έχει ως εξής: Διαλέγουμε ψωμωμένες ντομάτες με γερή σάρκα. Τις ανοίγουμε και τις αδειάζουμε. Το περιεχόμενο το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε στη γέμιση. Ψήνουμε για λίγα λεπτά και πάντα σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε τη γέμιση. Χρησιμοποιούμε υλικά όπως το κολοκύθι και το κρεμμύδι που τα περνάμε από ζεστό νερό πριν τα ψιλοκόψουμε. Σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο σκεύος ρίχνουμε τα υλικά – το εσωτερικό της ντομάτας σε μικρά κυβάκια, το κολοκύθι και το κρεμμύδι (τα ψιλοκομμένα μας), το πλιγούρι (και αυτό το έχουμε μουλιάσει), τον μαϊντανό και τις μαύρες σταφίδες.

Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε λάδι και κρέμα βαλμασικού με εσπεριδοειδή. Προσθέτουμε φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι και η γέμιση είναι έτοιμη. Με ένα κουταλάκι τοποθετούμε τη γέμιση μέσα στις ψητές ντομάτες και το φαγητό μας είναι έτοιμο για το τραπέζι μας. Καλή όρεξη, συντρόφισσα Θεανώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Τσαούση

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'