Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τουρλού για μερακλήδες και bostanistas

της Μαρίας Τσέκου Συνταγέςκαλοκαίρι, λαχανικά, τουρλού, μελιτζάνες, κολοκύθια, πιπεριές, ντομάτες, φέτα

Λίγο πριν διαλυθεί το μποστάνι του καλοκαιριού, και δώσει σεμνά και ταπεινά τη θέση του στα λαχανικά του φθινοπώρου, παίρνω το καλάθι μου και ετοιμάζομαι για εξόρμηση. Τίποτα δεν πρέπει να πάει χαμένο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ως γνωστόν αυτά τα λαχανικά, τα τελευταία, είναι πολύ νόστιμα, παρόλο που συνήθως είναι μικρά και κακομούτσουνα. Αν έχετε, λοιπόν, μποστάνι ή μπορείτε να επισκεφτείτε το μποστάνι κάποιου φίλου, μαζέψτε μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, γενικά ό,τι απέμεινε. Βέβαια, αν δεν παίζει μποστάνι, υπάρχει μανάβικο οπότε... πάμε να φτιάξουμε κάτι σαν τουρλού για μερακλήδες και για bostanistas.

photo: seriouseats.com
photo: seriouseats.com

Υλικά:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 4 μελιτζάνες
  • 4 κολοκύθια (μέτρια)
  • 5 πιπεριές κέρατο
  • 1 κιλό ντομάτες περίπου (περασμένες από τον τρίφτη)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη 

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες (τύπου μουσακά) και τις ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει αλάτι. Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην ησυχία τους και περνάμε στα υπόλοιπα λαχανικά μας. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες, καθώς επίσης και τα κολοκύθια. Τις πιπεριές, αφού τις καθαρίσουμε από τα σποράκια τους, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια για να μη λιώσουν και τις αφήνουμε και αυτές στην αναμονή.

Τώρα θα χρειαστούμε το κατάλληλο τηγάνι στο οποίο θα τηγανίσουμε τα παραπάνω με την εξής σειρά, πάντα σε ελαιόλαδο. Πρώτα τις πατάτες, μετά τα κολοκύθια, στη συνέχεια τις μελιτζάνες και τέλος τις πιπεριές. Όλα τα τηγανίζουμε κανονικά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να είναι έτοιμα. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα η οποία είναι πολύ απλή και γρήγορη. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, σχετικά χαμηλή, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε μέσα τη ντομάτα. Προσθέτουμε περίπου μιάμιση κούπα νερό, λίγο αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει περίπου δεκαπέντε λεπτά.

Στη φάση αυτή ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά απαλά με τη σειρά που τα τηγανίσαμε και τα αφήνουμε να πάρουν δυο βράσεις χωρίς να ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά για να καλυφθούν κάπως με τη σάλτσα. Μόλις η σάλτσα έχει δέσει, τρίβουμε λίγη ρίγανη πάνω από το φαγητό μας, το σχετικό πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το φαγητό λίγο να σταθεί και στο μεταξύ βγάζουμε τη φέτα από το ψυγείο! Τι να σας πω, του πάει πολύ... και το κατσικίσιο επίσης δεν είναι άσχημο!

Σημείωση:
Αν θέλετε μπορείτε, αντί να τηγανίσετε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, να τα ψήσετε στον φούρνο πάνω σε λαδόκολλα αφού τα αλείψετε με ελαιόλαδο δυο-τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ καλό θα είναι τα γυρίσετε για ψηθούν και από τις δυο πλευρές. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό αλλά δεν έχει τη τσαχπινιά του τηγανιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίας Τσέκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'