Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Grape Travel: Λίγο πριν το Πάσχα ταξιδεύουμε στην Ηπειρο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γεωπόνε, πώς διώχνω τη μελίγκρα από τη ροδιά;

του Κώστα Λιονουδάκη Α΄Βοήθειεςρόδι, ροδιά, δέντρα, καλλιέργεια, μελίγκρα, έντομα, προστασία φυτών, ψεκασμός, τσουκνίδες, αστική κηπουρική

Σας στέλνω φωτογραφία με τα φύλλα της ροδιάς μου, που την έχω στο μπαλκόνι. Στην επιφάνεια των φύλλων εμφανίζεται κάτι σαν σκόνη που γυαλίζει. Υπάρχει θεραπεία άραγε;

Απάντηση

Αγαπητή bostanista,

photo: jessiebenson93@Flickr
photo: jessiebenson93@Flickr

Η ροδιά σας έχει προσβληθεί από μελίγκρα (αφίδες), που προτιμά τους νεαρούς τρυφερούς βλαστούς. Οι αφίδες εκκρίνουν μελιτώματα (γι' αυτό και γυαλίζουν τα φύλλα), τα οποία προσελκύουν πολλές φορές μυρμήγκια, ενώ πάνω σε αυτά αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς και τα φύλλα σταδιακά μαυρίζουν.

Για τη βιολογική αντιμετώπιση συνιστούμε ένα από τα ακόλουθα μέτρα:

1. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και δυο κουταλιές της σούπας οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό και ψεκάστε!

2. Ψάξτε να βρείτε πασχαλίτσες να βάλετε πάνω στη ροδιά σας, καθώς είναι από τις πιο φανατικές κυνηγούς μελίγκρας. Μια πασχαλίτσα μπορεί να φάει μέχρι και 60 μελίγκρες σε μια μέρα!

3. Ψεκάστε με τσουκνιδόζουμο καθώς, εκτός από εντομοκτόνο, αποτελεί και τονωτικό για την ευεξία των φυτών. Φτιάξτε, λοιπόν, τσουκνιδόζουμο βάζοντας γύρω στα είκοσι φύλλα τσουκνίδας σε 200ml νερό, αφήστε τα για δέκα μέρες σε σκιά και μετά αραιώστε προσθέτοντας 800ml νερό.

Καλή επιτυχία!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Κώστα Λιονουδάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Α΄Βοήθειες'