Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

30 χρόνια Οινόραμα στο Ζάππειο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κυβέρνηση με κορμό σοκολάτας

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςκορμός, μωσαϊκό, σοκολάτα, μπισκότα, καραμελωμένα αμύγδαλα, κονιάκ, φρουί γλασέ, εκλογές 2015

Κυβέρνηση με κορμό σοκολάτας προτείνει ο Αρκάς και συμφωνείτε, δεν αμφιβάλλω. Να, λοιπόν, η δική μου εκδοχή για ένα κορμό γλυκοπικρόξινο με πικρή σοκολάτα, ζαχαρούχο γάλα, μπισκότα, καραμελωμένα αμύγδαλα και ψιλοκομμένα φρουί γλασέ. Αν πάλι προτιμάτε, μπορεί να γίνει γλυκόπικρος και όσο καυτερός θέλετε, με νιφάδες καυτερής πιπεριάς. Όπως θα είναι, φαντάζομαι, και οι μέρες μας από δω και πέρα.

Ιδού και η σύνθεση:

Υλικά

  • 2 μπάρες κουβερτούρας (όσο πιο πικρή τόσο το καλύτερο)
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 3 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
  • 3 κτ. σούπας κακάο
  • 3-4 κτ. σούπας κονιάκ
  • 150-200 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα
  • 3-4 φρουί γλασέ ή γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, λεμόνι ή πορτοκάλι
  • ή 1 κ.τ.σ (ή περισσότερες) νιφάδες καυτερής πιπεριάς **

Βάζω μια κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά ή, ακόμα καλύτερα, σε μπεν μαρί (μια κατσαρόλα μέσα σε μια μεγαλύτερη με νερό που σιγοβράζει) και ρίχνω το βούτυρο, το ζαχαρούχο, την κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια και τέλος το κακάο και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσέχοντας να μην πήξει πολύ.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω στην άκρη. Σπάω με το χέρι τα μπισκότα σε κομματάκια. Ξεπλένω το γλυκό του κουταλιού (δεν θέλω το σιρόπι), στεγνώνω τα κομμάτια με χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβω. Σπάω επίσης τις φλορεντίν ή τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Όταν κρυώσει εντελώς το μείγμα της σοκολάτας, ρίχνω το κονιάκ, προσθέτω τα μπισκότα, τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τα ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα και ανακατεύω πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Αλείφω μια λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) με ελάχιστο βούτυρο (προσοχή: πρέπει να είναι πολύ λίγο γιατί αλλιώς θα φαίνεται κατόπιν στην επιφάνεια του κορμού). Ρίχνω το μείγμα στη λαδόκολλα και την τυλίγω. Δίνω το σχήμα κορμού. Τον βάζω στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά τον κατεβάζω στην ψύξη.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Σημειώσεις:

*Αν δεν έχω χρόνο να καραμελώσω τα αμύγδαλα, αγοράζω φλορεντίν από το Βυζάντιο (ο φούρνος της γειτονιάς μου, στην Αγίου Μελετίου, ανάμεσα στην Πατησίων και την 3η Σεπτεμβρίου) αλλιώς τα ετοιμάζω ως εξής: Βουτάω τα αμύγδαλα σε βραστό νερό, τα ξεφλουδίζω, τα απλώνω σε μια λαμαρίνα και τα βάζω σε μέτριο φούρνο μέχρι να στεγνώσουν και να καβουρντιστούν. Προσοχή, όμως, γιατί από στιγμή σε στιγμή μπορεί να καούν και να μαυρίσουν. Τα βγάζω και τα αφήνω να κρυώσουν. Τα ζυγίζω και, αν είναι 200 γρ., βάζω 100 γρ. ζάχαρη (δηλ. τη μισή ποσότητα) σε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά να λιώσει εντελώς ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνω τα αμύγδαλα, ανακατεύω για 1-2 λεπτά μέχρι να καλυφθούν με την καραμέλα, τα απλώνω σε ένα δίσκο καλυμμένο με λαδόχαρτο. Όταν κρυώσουν εντελώς, τα χοντροκόβω με ένα κοφτερό μαχαίρι ή τα κοπανάω στο γουδί.

** Η σοκολάτα ταιριάζει τρομερά με την καυτερή πιπεριά. Αν σας αρέσει ο συνδυασμός, ρίξτε τις νιφάδες στην κατσαρόλα από την αρχή μαζί με το βούτυρο και τη σοκολάτα ώστε να ποτίσουν καλά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'