Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Γεωπόνε, πώς θα καλλιεργήσω φράουλες;

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαλατόπιτα πειραγμένη, με σύκο

της Gourmelita Συνταγέςγαλατόπιτα, σύκα

Μια γαλατόπιτα με μπόλικη κανέλα, καρύδια και ξερά σύκα... δεν έχω καλύτερο! Η συνταγή αυτή βασίστηκε στη γαλατόπιτα από το βιβλίο: “Ρένα της Φτελιάς, Πίτες και Τάρτες”, αλλά την “πείραξα” αρκετά. Αντικατέστησα τη λευκή ζάχαρη με καστανή, πρόσθεσα φλούδα πορτοκαλιού για άρωμα, μοσχοκάρυδο και, φυσικά, τα σύκα. Το αποτέλεσμα ήταν μια πλούσια, νόστιμη, κρεμώδης πίτα που τη γεύση της μόνο παρηγορητική την λες...

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Υλικά:

  • 7 κούπες γάλα
  • 7 αυγά
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλυτζάνια καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. κανέλα και λίγη ακόμα
  • 1 κούπα καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 6-8 ξερά σύκα
  • ½ φλούδα πορτοκαλιού ολόκληρη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο  
  • 1 βανίλια  

Οδηγίες:

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί των 25 εκατοστών περίπου, και το “αλευρώνουμε” με λίγη κανέλα. Αλέθουμε τα καρύδια και κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα σύκα, κατά προτίμηση με ένα ψαλίδι κουζίνας.

Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και, μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού, το σιμιγδάλι και το βούτυρο. Προσθέτουμε και τη βανίλια - εγώ χρησιμοποίησα βανίλια με γεύση πορτοκάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να πήξει η κρέμα. Την βγάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Όταν κρυώσει λίγο η κρέμα, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τα σύκα και τα καρύδια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με το μείγμα του σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας γρήγορα να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Τοποθετούμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας ακόμα κανέλα και λίγη ζάχαρη και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.

photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου
photo: Μαριλίτα Χατζηβασιλείου

Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να “κάτσει” μέχρι σχεδόν να κρυώσει και μετά την κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια. 

* Η συνταγή είναι από το blog της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου, Gourmelita

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Gourmelita

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'